Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Nemoci > Šípky posilují imunitu

Šípky posilují imunitu

27.9.2016 / Rubrika: Nemoci

Šípky obsahují vitamín C v opravdu silné koncentraci: 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! To je až desetinásobek, nežli mají citrony. Šípky jsou hodnotnější a levnější, nežli vitamínové tabletky!

Kromě vitamínu C obsahují i množství karotenů – provitaminů A a vitaminy skupiny B.

Jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky.

Nalezneme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.

Zpracování

Šípky je třeba sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé, kdy obsah vitamínu C zase klesá. Pouze pro zavařování nevadí ani šípky po lehkém přejití mrazem.

Šípky je třeba je důkladně usušit – lze i v sušičce, nebo troubě při teplotě do 60°C.

 

Jak uchovat vitamíny?

Aby se uvolnilo dostatek látek, je lepší sušené šípky před přípravou nálevu podrtit. Nálev je pak třeba přecedit přes husté sítko.

Šípkový čaj je posilující díky obsahu vitamínů a minerálů, působí močopudně a pročišťuje organismus. Navíc jej, na rozdíl od ostatních bylinkových čajů, můžeme užívat bez obav i dlouhodoběji.

Vitamín C se však varem ničí. V šípkách je sice patrně vázán takovým způsobem, že malá část v nálevu zůstane, ovšem čaj se nesmí déle vařit. Čaj však můžeme připravit i originálním způsobem, který lépe zachová vitamíny, a ještě snadno získáme opravdu silný nálev výtečné chuti. Tedy přesněji řečeno macerát, protože právě macerování je vhodné využít.

 

Šípkový čaj je posilující

Vitaminový šípkový čaj (macerát):

Podrcené sušené šípky zalijte studenou vodou (na šálek vody počítejte s polévkovou lžící šípků).

Nechejte přes noc  macerovat při pokojové teplotě.

Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.

Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.

 

Šípkový čaj patří k bylinkové tradici snad odedávna. Má velmi komplexní účinky. Pomáhá při nachlazení, osvěžuje celý organizmus, zvyšuje odolnost proti infekcím, působí proti únavě atd. Výborný je s medem.

 

Lahodné a zdravé kombinace

Šípky jsou v nálevu výtečné i spolu s kořenem lékořice, čerstvým zázvorem, skořicí, sušenými plody rakytníku. Lékořici, zázvor či skořici je vhodné povařit - a odvar smísit se šípkovým macerátem.

 

Z šípků nejčastěji podáváme čaj, který je posilující. Má také močopudný účinek a je doporučován při zánětech v oblasti urogenitálního traktu.

Šípek je možné používat i dlouhodobě, žádné nežádoucí účinky nebyly prokázány.

Šípky sbíráme -  ideálně koncem září a v první ½ října, tedy v době jejich dokonalé zralosti (červená, oranžová barva a tvrdé plody).

Sušení šípku – Šípek je třeba sušit poměrně dlouho, i v sušičce či troubě to zabere cca 10–14 hodin, ale vyplatí se to.  Dobře usušený šípek poznáte tak, že je seschlý, má tmavě červenou barvu (oranžovou, tmavohnědou), má nakysle svíravou chuť a svoji typickou vůni.

 

Využití šípku

  • Šípkový čaj –  hrst sušených šípků do studené vody (1 litr) a nechat stát několik hodin (např. přes noc). Ve chvíli, kdy si čaj chceme dopřát, tak tuto směs ohřejeme, poté přecedíme a můžeme čaj popíjet.
  • Šípkový čaj (opakovaný výluh) – šípek má tu výhodu, že velkou kvalitu má čaj, který děláme opakovaně. Tedy ve chvíli, kdy jsme si z šípků udělali čaj, zalijeme opět šípkové plody vodou a následně chvíli vaříme. Čaj z druhého a třetího výluhu je nejkvalitnější; můžeme takto šípek použít až 4x a pokud je čaj ze čtvrtého louhování již málo silný, přidáme další bylinku – lipový květ, mateřídoušku apod.
  • Šípkový čaj II. – usušeně šípky rozdrtíme a chvíli povaříme ve vodě, odstavíme z varu a přidáme další bylinku – mateřídoušku, lipový květ apod. a necháme louhovat pod pokličkou 15 minut. Scedíme přes jemné plátýnko či kávový filtr a popíjíme.
  • Šípková marmeláda

 Ingredience

  • 1 kg šípků, zbavených stopek a bubáků, přepůlených
  • 1 kg krupicového cukru (třtinového)
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

1. Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny doměkka. Pak šípky umelte na masovém mlýnku nebo je propasírujte přes cedník. Potom je znovu propasírujte přes velmi jemné síto, abyste je zbavili všech peciček a chloupků. 

2. Získanou hmotu zvažte a na každé kilo dejte jeden kilogram cukru. Vraťte na oheň, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut do požadované konzistence. Plňte do sklenic, zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout

Pokud chcete dělat např. marmeládu, tak je vhodné sbírat až po prvních mrazících.

Tip na závěr

Šípky, které jste použili na čaj, nikdy hned nevyhazujte. Byla by to škoda. Dobré je udělat si výluh z těchto šípků opakovaně a platí, že 2. a 3. výluh jsou nejsilnější.

Čaj vždy filtrujte přes hrubé pláno či kávový filtr, šípky v sobě mají malé chloupky, které by Vás potom dráždily v krku, tomu je dobré předejít.

Čaj z čerstvých šípků je velmi slabý, na čaj se mnohem lépe hodí šípky sušené a před samotným použitím mírně podrcené.

 

Často lidé také bývají na omylu s tím, že se plody šípku mají sbírat až po prvních mrazících. Pokud jste to zkoušeli, tak jste asi zjistili, že takto měkké plody se špatně suší a jsou velmi náchylné ke znehodnocení. Platí tedy, že šípky sbíráme koncem září nebo začátkem října a tyto plody sušíme.

Další články z rubriky
Raynaudův fenomén

Raynaudův fenomén

17.12.2016 / Rubrika: Nemoci
Raynaudův jev je název pro záchvatovité zbělání či promodrání konečků prstů na ruce, méně často na noze, vznikající při vystavení chladu nebo v závislosti na emocích.

"SEDMÁ NEMOC" syndrom Ruce-Nohy-Ústa

17.10.2016 / Rubrika: Nemoci
Ruce-nohy-ústa…. do třetice ještě jedna virová nemoc, po známe páté a šesté nemoci se většina našich dětí potká ještě s touto nemocí. Jedná se o novodobou nemoc, syndrom ruce-nohy-ústa, někdy lidově jmenovaný jako Sedmá nemoc. Nemoc ruka-noha-ústa je velmi silně a rychle infekční. 
Další články z rubriky Nemoci...
Aktuálně v diskusích
Na téma: Nemoci
dnes15:49
97 reakcí

brnění nohy

prosím o radu ,či nějaké cvičení ,brní mě levá noha na ploše nohy a jde to k prstům ,také mě brní levá ruka ,tam mám od lékaře zjištěný karpální... (zkráceno)

betynka
dnes13:25
3 628 reakcí

Multifokální brýle - zkušenosti

Největší výrobce brýlí se spojí s předním výrobcem čoček. Nová firma EssilorLuxottica bude mít hodnotu 1,2 bilionu korun

Klesne cena brýlí
dnes8:54
9 reakcí

Bolest a škrábání v krku

Jsem vděčná za Larypront. Na bolení a škrábání v krku je perfektní. Skvěle mi pomáhají.

Sněženka
dnes7:24
892 reakcí

sarkoidoza

Myslíte si, potřebují finanční pomoc, a nevědí, kam se obrátit, nebo komu věřit? Kontaktujte nás ještě dnes, jak dostat své ideální úvěr email:... (zkráceno)

Pastor smile
včera22:15
1 044 reakcí

dráždivý tračník

Do you need Financial Assistance? Do you seek funds to pay off credits and debts? We give out loan with an Interest rate of 1.00% Please,... (zkráceno)

Anonym
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení