Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Tmavomodrý zázrak

Tmavomodrý zázrak

8.7.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

 

Modré barvivo borůvky je neobyčejně léčivé na sliznice od úst až po konečník.

Další účinné látky plodu i jeho odvaru omezují růst patogenních mikrobů a specifických plísní ve střevní mikroflóře způsobující průjmy.

Ředivé účinky borůvky - vysokým obsahem pektinové vlákniny blokující v sobě a tím i ve výkalu vodu. Toho přednostně ocení zvláště majitelé hemeroidů, rakovin konečníku a střev, píštělů, Crohnovy choroby a jiných zúžení střev například po operacích nebo při všelijakých polypech. Když připočteme regeneraci sliznic barvivy a celkový příznivý efekt borůvky čerstvé nebo sušené, nebo jen odvaru, tak to nemá chybu a proto borůvku využijeme i v dalších indikacích. Například pro regeneraci sliznic s mírným protizánětlivým efektem při zánětech v ústní dutině, angínách, paradentózách, povlacích na jazyku apod.

 

Když nás pálí žáha, tak bývá žaludeční kyselinou poleptán i jícen, což borůvka tiší. 

Sušená borůvka -  v podobě odvarů, nálevů a  nebo nejlépe jen tak rozžvýkaná a pozřená, účinně tlumí odedávna průjmy, ale, a to je důležité, stolici netuhne.

Borůvka je bohatým zdrojem vitaminu C. To znamená, že má příznivý vliv na náš imunitní systém a má prevenční účinky proti řadě nemocí od klasického nachlazení po vážnější nemoci.

Spolu s vitaminem C obsahuje vysoký obsah dalších látek (jako například železo, antioxidanty a další). Borůvky a produkty z nich lze tedy využívat jako podporu prevence i jako součást léčby a rekonvalescence proti nejen sezónním onemocněním (chřipka, nachlazení, rýma apod.).

Možná jste již slyšeli, že borůvka podporuje dobrý zrak. Ano, je to tak a není to jen pověra. Oční lékař vám jistě potvrdí, že borůvka kvalitu zraku podporuje a slouží i jako prevence při potížích se zrakem.

Nakonec je zde pozitivní účinek na trávicí a močové ústrojí, kde pracuje zejména výše zmiňovaný prevenční a protiinfekční efekt této rostliny. Například dokonce listy z borůvky mají dobrý vliv nejen na snížení hladiny cholesterolu v krvi ale i na střevní potíže. Z listů si můžete připravit vývar nebo čaj.

Kromě výše zmiňovaného čaje z borůvkového listí (doporučujeme nechat dlouhou dobu louhovat, nevadí ani pár hodin) je tu mnoho možností. Fakt, že borůvka je komplexně prospěšná zdraví, znamená, že prakticky jakékoli zpracování samotné borůvky je dobré. Můžete borůvky sušit, můžete z čerstvých borůvek připravit kompot, který je vhodný na střevní potíže, šťávu na posílení imunity a mnoho dalších variací.

Nakonec samozřejmě znáte rozmanité využití borůvky v receptech ne přímo léčivých. Tak nezapomeňte, jakmile přijde čas, vyražte do lesa na borůvky, dobrou chuť!

 

 

 RAW borůvkový dort

Suroviny:

  • datle 1 hrnek
  • mandle 1 hrnek
  • sůl 1 špetka
  • kešu 240 g
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • kokosový olej 6 lžic
  • kokosové mléko 120 ml
  • med nebo javorový sirup 4 lžíce
  • borůvky 50 g
  • Psyllium 1 lžička

 

Datle zalijte vařící vodou a nechte 15 minut odstát. Do mixéru přesuňte mandle a promixujte je nadrobno. Přidejte slité datle a rozmixujte v pastu. Pastu natlačte do dortové formy vyložené pečicím papírem a odložte do mrazáku.

Kešu, namočené přes noc ve vodě, slijte a dejte do mixéru. Přidejte citronovou šťávu, kokosový olej, kokosové mléko, med a borůvky a mixujte 5 minut, dokud nebude ze všeho hladký krém. Pokud máte Psyllium, namočte ho na 2 minuty do pěti lžic vody a počkejte, dokud se z něj nestane gel. Dvě lžičky pak přidejte do směsi a promixujte dohladka. Celý krém nalijte na základ a dejte do mrazáku aspoň na 4 hodiny.

Přesuňte dvě hodiny před podáváním do lednice, a před servírováním ho nechte odpočívat venku tak deset minut.

 

BORŮVKOVÉ SMOOTHIE S JOGURTEM

Suroviny

  • 100 g čerstvých, nebo mražených borůvek
  • 100 ml polotučného mléka
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce medu

Postup

Borůvky, mléko, jogurt i med  mixujeme, dokud nám nevznikne krásně hladká a jemná tekutina. Pokud chceme, aby bylo smoothie při podávání studené a osvěžující, necháme borůvky zamrazit v mrazničce a jogurt s mlékem vychladit v lednici.

 

 

 

 

 

 




 

Další články z rubriky
Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina

14.8.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
To, že jsou čerstvé plody ovoce a zeleniny zdravé, jistě není žádná novinka. Možná vás ale překvapí, že mnohdy mohou zastoupit chemický lék a posloužit k léčbě neduhů.
Smrkový sirup

Smrkový sirup

27.6.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
První pomoc v jedné skleničce? Ve spíži už jistě máte pampeliškový sirup, tak aby mu nebylo smutno, vyzkoušejte úžasný – sirup smrkový, připravovaný zastudena.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
12.8.10:36
5 reakcí

Teplé jídlo

Buď mrkni na netu třeba na rohlik.cz nebo se zajdi kouknout do nějakýho outdoorovýho obchodu.

Hanka
7.8.21:18
574 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Díky moc, ten e-shop se mi líbí.. Asi si tam toho objednám vic :-)

Jaja
1.8.22:07
21 reakcí

biopotraviny

jo
17.7.16:50
61 reakcí

zdravé jídlo pro děti

Já bych řekla, že v tomto případě výživový poradce je dobrý nápad. Sice z toho ještě může vyrůst, ale myslím, že by to prospělo

Tina
13.7.19:04
3 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

No, já bych se obrátila na odborníky :)

Anonym
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení