Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Česnekem proti neduhům

Česnekem proti neduhům

7.10.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Léčivé účinky česneku

Česnek působí jako přírodní antibiotikum - POZOR! Na česnek si nevytváříme rezistenci jako u antibiotik! Účinkuje při nachlazení, chřipce a bolestech v krku. Působí proti nadýmání a kornatění tepen a antimykoticky. Prospívá srdci, dále při onemocnění cukrovkou, střevních a žaludečních potížích. Čistí cévy a v neposlední řadě ničí parazity žijící ve střevech. 

 

Česnekem proti kašli  

  • 1/4 l stroužků česneku
  • 1 l mléka
  • med 

Česnek oloupejte, v mléce uvařte doměkka a podle chuti oslaďte medem. Vzniklý sirup užívejte každou hodinu v množství jedné čajové lžičky.

Proti bolesti zubů

  • Pokud vás bolí zuby, oloupejte několik stroužků česneku, na mírném ohni je propečte a rozmačkejte na kaši. Tu ještě horkou přiložte na tvář.

Proti akné

  • Oloupejte stroužek česneku a vymačkejte z něj šťávu (snadněji vám to půjde, když stroužek naříznete). Tu naneste na postižené místo a nechte působit dvacet minut. Poté ji opláchněte.

Proti bradavicím, oparům a plísním

  • Oloupané stroužky česneku rozmačkejte, přiložte na ránu, zavažte a nechte působit po dobu několika hodin.

Česnekem proti dysbakteriím

Časté užívání léků, přemíra konzumace kynutého těsta, masa a mléka způsobuje zamoření zažívacího ústrojí cizorodými mikroorganismy – konidiemi (konidie – sporu hub, slouží k rozmnožování hub), kvasinkami, stafylokoky. Tito parazité, kterým umožňujeme žít na sliznici zahleněného zažívacího ústrojí, se živí krví a zaplavují náš organismus jedy, jež produkují. Souhrnně se tento stav zamoření zažívací soustavy nazývá dysbakteriemií.

Pro boj s dysbakteriemií použijeme česnek. Po dobu jednoho až dvou týdnů sníme denně ráno nalačno hodinu před jídlem jeden stroužek česneku a druhý stroužek dvě hodiny po večeři. Ničím nezajídáme ani nezapíjíme. Těm, jimž česnek páchne a s obtížemi ho polykají, doporučuji česnek rozmačkat, zabalit do chlebové střídky a spolknout. Potíže, které vyvolává česnek, jsouobyčejně spojeny s nemocným žlučníkem, zahleněnými játry a obnaženými střevními rankami způsobených bakteriemi.

Příznakem vyhojení bude, že vymizí nadýmání po jídle. V průběhu léčení obzvlášť zanedbaných případů vyvolává česneková šťáva pálení v jícnu a žaludku. Vše je v pořádku.  Po česnekem usmrcených mikroorganismech se totiž obnažují ranky, které při styku s česnekovou šťávou pálí. Může se objevit i bušení srdce.

Česnek je potravina obsahující rozpuštěné germanium. Kromě česneku obsahuje germanium také aloe vera, ženšen a kostival lékařský. Tento prvek upevňuje „pružinový“ systém všech chlopní v organismu. Kromě toho, že u nemocných vysokým krevním tlakem jej snižuje, působí jako antibiotikum. Vylučuje se dechem plícemi a kůží. Česnek dezinfikuje dýchací cesty.

 

Těžce stravitelný

  • Česnek je potravina, jenž se velmi těžce tráví. Pokud chcete trávení česneku urychlit, rozřízněte česnek a vytáhněte z jeho středu klíček, který se zde nachází.

 

Jak se zbavit zápachu z úst?

Zbavit se zápachu z našich úst můžeme hned několika způsoby:

  • Vypitím sklenice mléka
  • Žvýkáním žvýkačky, hřebíčku, petrželové natě nebo listu bazalky

TIP

  • Až se pustíte do realizace receptů, myslete na to, že při zpracování česneku pomocí kovových pomůcek dochází ke znehodnocení hlavních účinných látek!
  • Upozorňujeme, že z výšenou konzumaci česneku lékaři nedoporučují ženám těhotným, kojícím a malým dětem.
Další články z rubriky
Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

11.12.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka vyrobená pouze z vnitřních částí obilky.
Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je použití celozrnné mouky a výrobků z ní vhodné nejen při racionální stravě, ale i při redukčních dietách, zácpě, či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Červená řepa - sladká zelenina

Červená řepa - sladká zelenina

30.10.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
8.12.22:11
31 reakcí

Probiotika

Dnes jsem to sehnala v lékárně u dr.maxe :-)

Katka
7.12.11:19
1 reakcí

Zdravé vánoční cukroví

Našla jsem na www.mimikucharka.cz bezvadné recepty na zdravé vánoční cukroví, které jsem vyzkoušela a musím pochválit. Dbám hodně na zdravou výživu a... (zkráceno)

Lucie
23.11.22:16
14 reakcí

dieta

Jitko, takže se Světem zdraví jsi shodila 15 kg? A za jak dlouho? A jak jsi na tom teď? Udržuješ si váhu?

Markéta
23.11.22:16
5 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

Emo, a ty jsi do Světa zdraví docházeli? S čím ti pomáhali? S hubnutím? A jak jsi na tom teď?

Linda
23.11.22:15
7 reakcí

jak pribrat

Chtěla bych mít tyto starosti... Ale ne, nemyslím to tak, vím, že je to náročný... Tak hodně štěstí, ať ti poradci pomůžou...

Lili
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení