Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Doplňky stravy > Sodík a sůl – vliv na organizmus

Sodík a sůl – vliv na organizmus

19.7.2007 / Rubrika: Doplňky stravy

Sodík je pro tělo velmi důležitá minerální látka, pokud je však v těle přítomen v nadměrném množství, působí zdravotní problémy. Negativní působení sodíku je spojováno především s vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí. Normální krevní tlak (podle doporučení American Heart Association 2006) je pod120 mm Hg (systolický krevní tlak) a pod 80 mm Hg )diastolický krevní tlak).

Denní příjem sodíku by u zdravého člověka neměl překročit 2,4 g denně. Největším zdrojem sodíku pro náš organizmus je kuchyňská sůl.

1 g sodíku (Na) je obsažen ve 2,5 g kuchyňské soli (NaCl – chloridu sodného)

Podle České diabetologické společnosti by spotřeba sodíku neměla překročit 3 gramy na den, což je 7,5 gramů kuchyňské soli denně. Velmi rizikový je příjem sodíku u lidí s nadváhou a u lidí s vysokým krevním tlakem (hypertenzí). Doporučená spotřeba sodíku se pohybuje okolo 1 gramu/ 1000 kcal. Příjem kuchyňské soli se u nás běžně pohybuje kolem 16 gramů na osobu a den, což je téměř trojnásobek oproti doporučení.

Snížení příjmu soli zlepší krevní tlak

Vyhodnocením velkého množství klinických studií bylo prokázáno, že snížením denního příjmu sodíku o 1,8 g na den lze dosáhnout i snížení hladiny systolického krevního tlaku o 4-2 mm Hg u hypertoniků. U lidí s normálním krevním tlakem dojde ke snížení méně výraznému. Pokud zároveň dojde i k poklesu tělesné hmotnosti, sníží se riziko hypertenze o 20 %.

Kromě nižšího příjmu sodíku je velmi důležitý i příjem potravin bohatých na draslík. Bylo prokázáno, že dieta bohatá na draslík, hořčík a vápník snižuje hladinu systolického krevního tlaku o 3,5 mm Hg a diastolického tlaku o 2,1 mm Hg, u lidí s vysokým krevním tlakem (tj. hypertoniků) dokonce o 11,4 mm Hg u systolického a 5,5 mm Hg u diastolického tlaku krve.

Na co si dávat pozor, když máte vysoký krevní tlak (případně potřebujete snížit příjem soli, a tedy sodíku z jiného zdravotního důvodu)?

Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je chlorid sodný (kuchyňská sůl) přidávaný  k dochucení pokrmů a do různých potravin. Z potravin jsou nejvýznamnějším zdrojem sodíku masné výrobky a výrobky z ryb, potraviny naložené ve slaných nálevech, některé sýry (plísňové, bílé, tavené aj.), slané oříšky, bramborové lupínky, chléb, některé dehydrované výrobky, kořenící směsi aj. Ke zdrojům sodíku patří i některé minerální vody a glutaman sodný, který je přidáván jako látka zvýrazňující masovou chuť do řady potravinářských výrobků a pokrmů (zejména čínské kuchyně).

Při omezení solení v úpravě pokrmů je možné zvýraznit jejich chuť různými bylinkami.

Dobré je zvýšit příjem draslíku v potravinách. Mezi zdroje draslíku patří např. ovoce
a zelenina, luštěniny, ořechy a mléko.

Vztah mezi výší příjmu sodíku a krevním tlakem je ovlivněn i geneticky, neboť v populaci existuje jisté procento lidí “rezistentních” vůči jakémukoli množství přijímané soli. Nicméně, meta-analýza prokázala, že denní příjem draslíku mezi 60-120 mmol denně snižuje systolický krevní tlak o 4,4 mm Hg a diastolický krevní tlak o 2,5 mm Hg u hypertoniků a o 1,8 mm Hg a 1,0 mm Hg u normotoniků. Příjem sodíku a draslíku zřejmě ovlivňuje kardiovaskulární onemocnění nezávisle na krevním tlaku. Byla prokázána souvislost mezi koncentrací vápníku v krevních destičkách a příjmem sodíku a draslíku, kdy zvýšená koncentrace soli, zvyšuje reaktivitu krevních destiček a zvyšuje tak riziko iktu. Souvislost byla prokázána i mezi příjmem sodíku a hypertrofií levé komory srdeční a mezi příjmem sodíku a draslíku a cévní mozkovou příhodou. Snížení příjmu sodíku, spolu s redukcí tělesné hmotnosti a snížením příjmu nasycených mastných kyselin (zejména živočišné tuky), vede po 1 roce k prokazatelnému snížení koncentrace adrenalinu a noradrenalinu v krevní plazmě hypertoniků. Snížení příjmu sodíku vede k poklesu krevního tlaku díky tomu, že snížený příjem sodíku aktivuje rennin-angiotensin systém a ten tlumí aktivitu sympatického nervového systému.

zdroj: FZV

Další články z rubriky
Co je serapeptáza a jak vám může prospět

Co je serapeptáza a jak vám může prospět

13.8.2019 / Rubrika: Doplňky stravy
Tento slibný proteolytický enzym byl objeven v roce 1970, když ho izolovali z přátelských bakterií rodu Serratia žijících ve střevě bource morušového. Dnes se používá v Evropě a Asii při mnoha zdravotních potížích.
Na co si dát pozor při změně stravy?

Na co si dát pozor při změně stravy?

11.1.2019 / Rubrika: Doplňky stravy
S novým rokem přichází často předsevzetí a jedno z nejčastějších je „Musím zhubnout“. Když se začne mluvit o hubnutí, tak nám naskočí pojmy jako dieta nebo běhání. Ošetřit je potřeba obě části, jak stranu příjmu energie, tak energetického výdeje.

Další články z rubriky Doplňky stravy...
Aktuálně v diskusích
11.10.21:53
8 reakcí

Nespím, co s tím

Tak to aby si šla do nějaké lékárny. Nejlépe do té jak jim děláš reklamu. To musí být zoufalci...

Hanka
11.10.21:05
247 reakcí

Bylinky na hubnuti?

Mam hodne oblibenou lekarnu zeleny anděl, rika ti to neco? :-)

Nelina
9.10.12:53
56 reakcí

Vitamíny

Ajaky presne prosim? Je to idealni i tako na podzim,pred zimou? To spise uvazuji o vitaminu D :-)

Danka
9.10.12:51
34 reakcí

Rybí olej

Ano mam doma kapsle a to ani nevim ze nejaky rybi olej beru :-)

Radka
4.10.21:42
37 reakcí

Vitamin C

Stačí. U tebe bude spíš problém v hlavě, když ani nevíš jak se jmenuješ. Nika, Bára...a nakonec to bude zase jen reklama na neprodejný šmejd.

Hanka
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.