Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Doplňky stravy > Sodík a sůl – vliv na organizmus

Sodík a sůl – vliv na organizmus

19.7.2007 / Rubrika: Doplňky stravy

Sodík je pro tělo velmi důležitá minerální látka, pokud je však v těle přítomen v nadměrném množství, působí zdravotní problémy. Negativní působení sodíku je spojováno především s vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí. Normální krevní tlak (podle doporučení American Heart Association 2006) je pod120 mm Hg (systolický krevní tlak) a pod 80 mm Hg )diastolický krevní tlak).

Denní příjem sodíku by u zdravého člověka neměl překročit 2,4 g denně. Největším zdrojem sodíku pro náš organizmus je kuchyňská sůl.

1 g sodíku (Na) je obsažen ve 2,5 g kuchyňské soli (NaCl – chloridu sodného)

Podle České diabetologické společnosti by spotřeba sodíku neměla překročit 3 gramy na den, což je 7,5 gramů kuchyňské soli denně. Velmi rizikový je příjem sodíku u lidí s nadváhou a u lidí s vysokým krevním tlakem (hypertenzí). Doporučená spotřeba sodíku se pohybuje okolo 1 gramu/ 1000 kcal. Příjem kuchyňské soli se u nás běžně pohybuje kolem 16 gramů na osobu a den, což je téměř trojnásobek oproti doporučení.

Snížení příjmu soli zlepší krevní tlak

Vyhodnocením velkého množství klinických studií bylo prokázáno, že snížením denního příjmu sodíku o 1,8 g na den lze dosáhnout i snížení hladiny systolického krevního tlaku o 4-2 mm Hg u hypertoniků. U lidí s normálním krevním tlakem dojde ke snížení méně výraznému. Pokud zároveň dojde i k poklesu tělesné hmotnosti, sníží se riziko hypertenze o 20 %.

Kromě nižšího příjmu sodíku je velmi důležitý i příjem potravin bohatých na draslík. Bylo prokázáno, že dieta bohatá na draslík, hořčík a vápník snižuje hladinu systolického krevního tlaku o 3,5 mm Hg a diastolického tlaku o 2,1 mm Hg, u lidí s vysokým krevním tlakem (tj. hypertoniků) dokonce o 11,4 mm Hg u systolického a 5,5 mm Hg u diastolického tlaku krve.

Na co si dávat pozor, když máte vysoký krevní tlak (případně potřebujete snížit příjem soli, a tedy sodíku z jiného zdravotního důvodu)?

Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je chlorid sodný (kuchyňská sůl) přidávaný  k dochucení pokrmů a do různých potravin. Z potravin jsou nejvýznamnějším zdrojem sodíku masné výrobky a výrobky z ryb, potraviny naložené ve slaných nálevech, některé sýry (plísňové, bílé, tavené aj.), slané oříšky, bramborové lupínky, chléb, některé dehydrované výrobky, kořenící směsi aj. Ke zdrojům sodíku patří i některé minerální vody a glutaman sodný, který je přidáván jako látka zvýrazňující masovou chuť do řady potravinářských výrobků a pokrmů (zejména čínské kuchyně).

Při omezení solení v úpravě pokrmů je možné zvýraznit jejich chuť různými bylinkami.

Dobré je zvýšit příjem draslíku v potravinách. Mezi zdroje draslíku patří např. ovoce
a zelenina, luštěniny, ořechy a mléko.

Vztah mezi výší příjmu sodíku a krevním tlakem je ovlivněn i geneticky, neboť v populaci existuje jisté procento lidí “rezistentních” vůči jakémukoli množství přijímané soli. Nicméně, meta-analýza prokázala, že denní příjem draslíku mezi 60-120 mmol denně snižuje systolický krevní tlak o 4,4 mm Hg a diastolický krevní tlak o 2,5 mm Hg u hypertoniků a o 1,8 mm Hg a 1,0 mm Hg u normotoniků. Příjem sodíku a draslíku zřejmě ovlivňuje kardiovaskulární onemocnění nezávisle na krevním tlaku. Byla prokázána souvislost mezi koncentrací vápníku v krevních destičkách a příjmem sodíku a draslíku, kdy zvýšená koncentrace soli, zvyšuje reaktivitu krevních destiček a zvyšuje tak riziko iktu. Souvislost byla prokázána i mezi příjmem sodíku a hypertrofií levé komory srdeční a mezi příjmem sodíku a draslíku a cévní mozkovou příhodou. Snížení příjmu sodíku, spolu s redukcí tělesné hmotnosti a snížením příjmu nasycených mastných kyselin (zejména živočišné tuky), vede po 1 roce k prokazatelnému snížení koncentrace adrenalinu a noradrenalinu v krevní plazmě hypertoniků. Snížení příjmu sodíku vede k poklesu krevního tlaku díky tomu, že snížený příjem sodíku aktivuje rennin-angiotensin systém a ten tlumí aktivitu sympatického nervového systému.

zdroj: FZV

Další články z rubriky
Jak Vám pomůže vláknina při detoxikaci?

Jak Vám pomůže vláknina při detoxikaci?

18.5.2015 / Rubrika: Doplňky stravy
Příjem vlákniny je pro tělo nezbytný. Málokdo z nás si její potřebu uvědomuje. Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Obě varianty jsou pro naše tělo důležité.
Nerozpustnou vlákninu hledejme především v ovoci, zelenině, houbách, ořechách a celozrnných potravinách. Je prevencí proti zácpě, rakovině střev a zmírňuje hemeroidy. V tlustém střevě se rozpouští vláknina rozpustná. Obsahuje ji například hrášek, fazole, ječmen a sója.
Jak vám potravinové doplňky mohou pomáhat

Jak vám potravinové doplňky mohou pomáhat

23.9.2013 / Rubrika: Doplňky stravy
Multivitaminové a multiminerální potravinové doplňky se často používají jako pojistka proti nedostatku nutričních látek, ale současný výzkum nabízí dobré důvody pro užívání potravinových doplňků a léčivých rostlin, a to preventivně i pro léčení.
Další články z rubriky Doplňky stravy...
Aktuálně v diskusích
29.11.12:21
125 reakcí

Bylinky na hubnuti?

:D to je nejspíš nejlepší rada.. ale o tom nejíst to bohužel jenom není:D Já se hodně dlouho snažila zhubnout a že sem jedla hodně.. hodně málo... (zkráceno)

Anonym
29.11.0:59
41 reakcí

Zkušenost s doplňky stravy Revitanerv?

Objednávám si doplňky stravy na guaranaplus můžu doporučit:)

Anonym
25.11.21:10
99 reakcí

Vápník

Osobně se ztotožňuji s tvrzením ohledně toho maxi kalzu. Taky nemám osobně ráda žádné doplňky, jednoduše mi nechutnají, ale ten maxi kalz ano :)

Navrátilová
23.11.10:00
3 reakcí

Doplňky na klouby

Ahojky, mě se osvědčily bylinné kapsle flexiharpan (www.flexiharpan.cz/) A ty mě teda pomohly docela rychle... :) Tak dávám jen další tip :)

Jarka
10.10.14:45
30 reakcí

5-HTP

Firma Woykoff vyrábí doplněk s 5-HTP. Jmenuje se allegra 5-HTP, je to docela novinka a má velký úspěch.

Tamara
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení