Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Pepř - jak prospívá našemu zdraví

Pepř - jak prospívá našemu zdraví

8.8.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnosti. To je jen zlomek důvodů, proč si dnes pořádně opepřit jídlo.

Pepř je kořením i do nápoje lásky

Typickým účinkem pepře na náš organismus je stimulační působení. Proto je také považován za přírodní afrodiziakum. Stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a tím i zásobování orgánů živinami a kyslíkem. Subjektivně v nás tak vyvolává pocit přívalu energie a zbystření smyslů. Všeobecné zlepšení prokrvení orgánů zároveň zvyšuje naší citlivost na podněty a může tak posílit i náš požitek při stimulaci některých z nich. Díky tomu se pepř dostal na seznam koření do nápojů lásky.

 

Pepř vám pomůže s trávením

Přidáním pepře do jídla nejen ovlivňujeme jeho chuť, ale zároveň také pomáháme našemu žaludku s trávením daného pokrmu. Silice obsažené v tomto ostrém koření stimulují produkci slin a trávících šťáv, urychlují a usnadňují tak trávení jídla a povzbuzují chuť k jídlu vůbec. Pokud pepř přidáme např. k tučnému či jinak těžce stravitelnému pokrmu, pomáháme našemu zažívání a můžeme se preventivně vyhnout pocitům těžkosti v žaludku a pomalého trávení. Zároveň má i lehce dezinfekční účinky a působí též proti nadýmání.

 

Pepř je plodem pepřovníku černého, který pochází z Indie a dnes se pěstuje i v dalších subtropických a tropických zemích. Podle některých zdrojů jich existuje asi dva tisíce druhů. V Evropě se poprvé objevil ve čtvrtém století – Alexandr Makedonský ho přivezl ze svého indického tažení. Po dlouhou dobu patřil k velmi drahocenným komoditám.

 

Proč si dát pepř?

 

  • Pepř zlepšuje trávení a urychluje metabolizmus.
  • Stimuluje spalování tuků.
  • Odstraňuje nadýmání.
  • Podporuje srdeční činnosti.
  • Je vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce.
  • Pepř stimuluje nervový systém a podporuje vylučování hlenů.
  • Skvělý je také na střevní potíže.
  • V ajúrvédě se využívá jako detoxikant. 
  • Piperin, který je obsažený v pepři, má účinky podobné morfinu – proto působí proti bolesti.
  • Považuje se i za přírodní afrodiziakum. Podle jednoho zdroje z toho vychází rčení „Pepříš jako Kančev“ – tento šlechtic byl proslulý spotřebou pepře a počtem milenek. Za afrodiziakální nápoj se díky obsahu pepře považuje i např. koktejl, zvaný „Bloody Mary“.

Jedna lžička pepře (6 gramů) má necelých 16 kalorií, 4,1g karbohydrátů, 3 mg sodíku a 2 gramy vlákniny.

 

Bílý, černý, zelený, červený

 

Podle toho, jak se tyto plody upraví, mohou mít čtyři barvy. Černý pepř je zralý plod usušený na sluníčku. Bílý pepř je zbavený slupky po namáčení ve vodě, poté se usuší. Červený pepř je sklizený jako zralý a naložený do nálevu. Jedině zelený pepř je nezralý, je sušený horkým vzduchem nebo zmrazením. Může se také nakládat, podobně jako červený, do nálevů.

 

Ke skladování jsou nejlepší tmavší vzduchotěsné nádoby v suchém místě.  Pepř by neměl zešednout, jinak ztrácí aroma i léčebné účinky. Mletý pepř vydrží maximálně 3 měsíce, zatímco celé kuličky se mohou skladovat několik let. Pepř se může také zmrazit, ale jeho chuť se může trochu změnit, může být ještě výraznější.

 

U pepřů rozlišujeme jejich pálivost a chuť (aroma). Pálivost je daná obsahem alkaloidu piperinu a piperidinu. Nejpálivější je černý, nejvíce aromatický zase zelený. Barevný pepř, který můžete běžně koupit, je směsí černého, zeleného, bílého a růžového. Růžový pepř patří mezi koření, které má sice v názvu pepř, ale ve skutečnosti jde o jiný druh rostliny. Můžete jej najít také pod názvy čínský nebo peruánský pepř, ve skutečnosti to jsou sušené plody pirulu, pepřovce obecného. Má nasládlou chuť a ve větším množství může být toxický pro drůbež, děti a těhotné ženy. Do směsí se přidává zejména pro svou krásnou barvu.

 

Kajenský pepř je ve skutečnosti paprička

 

Kajenský pepř – tato velmi pálivá paprika se používá hlavně v mexické kuchyni, a to k ochucení fazolí. Kvůli špatnému překladu se mu česky říká pepř. Kajenský podle přístavu Cayene ve francouzské Guayaně.

 

Jak poznáme kvalitní pepř?

 

Kvalitu poznáme podle nerozemletých kuliček a jejich váhy. Čím větší a těžší jsou kuličky, tím jsou kvalitnější. Naopak, vysušené a malé kuličky mezi kvalitní pepř rozhodně nepatří.  U mletého pepře si můžete kvalitu zjistit jednoduše: nasypejte ho do sklenice s vodou a pokud prášek klesne, tak je z nekvalitních bobulí pepře.

 

Pokud je vám často zima od nohou, přidejte si do ponožek pepř, ten vám studené nožky pěkně prohřeje!

Zajímavosti

 

Kromě slaných jídel se pepř hodí i do sladkostí. Perník se třeba dříve nazýval peprník, právě podle pepře (v němčině dokonce stále pepřové koláčky, Pfefferkuchen). Užijete jej ale i do svařeného vína.

 

Černý pepř dříve používali lidé na ochranu domova. Pepř se solí se sypal kolem domu, aby byl chráněn proti zlu a negativním vlivům.

 

Vyrobte si doma: Citronový pepř

 

Je skvělý na steaky, ryby nebo jako přídavek do salátů. Stačí, když ostrouháte kůru z pěti citronů (nejlépe chemicky neošetřených), přidáte dvě lžíce (ne vrchovaté) čerstvě umletého pepře a jednu lžíci soli. Směs pak dejte na pečicí papír na plech a nechte v troubě na hodinku vysušit na nejnižší stupeň. Celou směs pak umelte v mlýnku a máte hotovo!

 

Zdroje:

www.bylinky.eu

www.jakvkuchyni.cz

Další články z rubriky
Smrkový sirup

Smrkový sirup

27.6.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
První pomoc v jedné skleničce? Ve spíži už jistě máte pampeliškový sirup, tak aby mu nebylo smutno, vyzkoušejte úžasný – sirup smrkový, připravovaný zastudena.
Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba

Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba

22.5.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Tato dřevokazná houba byla donedávna považována jen za jakousi lahůdku, ale lékařské výzkumy ukázaly, že v ní je ještě něco mnohem vzácnějšího: má nesmírně hojivé účinky. Hlíva ústřičná, jejíž pozitivní účinky na zdraví znali již před staletími Číňané, se začala koncem minulého století objevovat i na našich prostřených stolech.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
dnes18:40
57 reakcí

zdravé jídlo pro děti

U nás děti jsou zvyklé na málo cukru..například v čaji..ale občas jim samozřejmě koupím něco sladkého

Renata
24.6.11:16
34 reakcí

acidofilní mléko

Miluji acidko,nemám problém se stolicí,ani se žaludkem.Ještě kté ceně.je dražší,to je pravda,ale někdy člověk vydá peníze za zcela nezdravé věci a... (zkráceno)

Alena
20.6.9:57
568 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Já užívám zelený ječmen a chlorellu od GW, kvalitou je nejlepší, a když už za to člověk platí, tak ať má kvalitu....fi GW nemusí dělat reklamu,... (zkráceno)

Renat
17.6.23:08
3 reakcí

Doplněk na zlepšení mléka

Gravimilk obsahuje spousty důležitých vitamínů. Díky gravimilku se do těla dostanou rychle a navíc i moc chutnou formou. Gravimilk je totiž i moc... (zkráceno)

Malina
29.4.12:45
21 reakcí

Odšťavňovače

Tak jsem si ho objednala :-)

Pavla
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení