Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Pepř - jak prospívá našemu zdraví

Pepř - jak prospívá našemu zdraví

8.8.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnosti. To je jen zlomek důvodů, proč si dnes pořádně opepřit jídlo.

Pepř je kořením i do nápoje lásky

Typickým účinkem pepře na náš organismus je stimulační působení. Proto je také považován za přírodní afrodiziakum. Stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a tím i zásobování orgánů živinami a kyslíkem. Subjektivně v nás tak vyvolává pocit přívalu energie a zbystření smyslů. Všeobecné zlepšení prokrvení orgánů zároveň zvyšuje naší citlivost na podněty a může tak posílit i náš požitek při stimulaci některých z nich. Díky tomu se pepř dostal na seznam koření do nápojů lásky.

 

Pepř vám pomůže s trávením

Přidáním pepře do jídla nejen ovlivňujeme jeho chuť, ale zároveň také pomáháme našemu žaludku s trávením daného pokrmu. Silice obsažené v tomto ostrém koření stimulují produkci slin a trávících šťáv, urychlují a usnadňují tak trávení jídla a povzbuzují chuť k jídlu vůbec. Pokud pepř přidáme např. k tučnému či jinak těžce stravitelnému pokrmu, pomáháme našemu zažívání a můžeme se preventivně vyhnout pocitům těžkosti v žaludku a pomalého trávení. Zároveň má i lehce dezinfekční účinky a působí též proti nadýmání.

 

Pepř je plodem pepřovníku černého, který pochází z Indie a dnes se pěstuje i v dalších subtropických a tropických zemích. Podle některých zdrojů jich existuje asi dva tisíce druhů. V Evropě se poprvé objevil ve čtvrtém století – Alexandr Makedonský ho přivezl ze svého indického tažení. Po dlouhou dobu patřil k velmi drahocenným komoditám.

 

Proč si dát pepř?

 

  • Pepř zlepšuje trávení a urychluje metabolizmus.
  • Stimuluje spalování tuků.
  • Odstraňuje nadýmání.
  • Podporuje srdeční činnosti.
  • Je vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce.
  • Pepř stimuluje nervový systém a podporuje vylučování hlenů.
  • Skvělý je také na střevní potíže.
  • V ajúrvédě se využívá jako detoxikant. 
  • Piperin, který je obsažený v pepři, má účinky podobné morfinu – proto působí proti bolesti.
  • Považuje se i za přírodní afrodiziakum. Podle jednoho zdroje z toho vychází rčení „Pepříš jako Kančev“ – tento šlechtic byl proslulý spotřebou pepře a počtem milenek. Za afrodiziakální nápoj se díky obsahu pepře považuje i např. koktejl, zvaný „Bloody Mary“.

Jedna lžička pepře (6 gramů) má necelých 16 kalorií, 4,1g karbohydrátů, 3 mg sodíku a 2 gramy vlákniny.

 

Bílý, černý, zelený, červený

 

Podle toho, jak se tyto plody upraví, mohou mít čtyři barvy. Černý pepř je zralý plod usušený na sluníčku. Bílý pepř je zbavený slupky po namáčení ve vodě, poté se usuší. Červený pepř je sklizený jako zralý a naložený do nálevu. Jedině zelený pepř je nezralý, je sušený horkým vzduchem nebo zmrazením. Může se také nakládat, podobně jako červený, do nálevů.

 

Ke skladování jsou nejlepší tmavší vzduchotěsné nádoby v suchém místě.  Pepř by neměl zešednout, jinak ztrácí aroma i léčebné účinky. Mletý pepř vydrží maximálně 3 měsíce, zatímco celé kuličky se mohou skladovat několik let. Pepř se může také zmrazit, ale jeho chuť se může trochu změnit, může být ještě výraznější.

 

U pepřů rozlišujeme jejich pálivost a chuť (aroma). Pálivost je daná obsahem alkaloidu piperinu a piperidinu. Nejpálivější je černý, nejvíce aromatický zase zelený. Barevný pepř, který můžete běžně koupit, je směsí černého, zeleného, bílého a růžového. Růžový pepř patří mezi koření, které má sice v názvu pepř, ale ve skutečnosti jde o jiný druh rostliny. Můžete jej najít také pod názvy čínský nebo peruánský pepř, ve skutečnosti to jsou sušené plody pirulu, pepřovce obecného. Má nasládlou chuť a ve větším množství může být toxický pro drůbež, děti a těhotné ženy. Do směsí se přidává zejména pro svou krásnou barvu.

 

Kajenský pepř je ve skutečnosti paprička

 

Kajenský pepř – tato velmi pálivá paprika se používá hlavně v mexické kuchyni, a to k ochucení fazolí. Kvůli špatnému překladu se mu česky říká pepř. Kajenský podle přístavu Cayene ve francouzské Guayaně.

 

Jak poznáme kvalitní pepř?

 

Kvalitu poznáme podle nerozemletých kuliček a jejich váhy. Čím větší a těžší jsou kuličky, tím jsou kvalitnější. Naopak, vysušené a malé kuličky mezi kvalitní pepř rozhodně nepatří.  U mletého pepře si můžete kvalitu zjistit jednoduše: nasypejte ho do sklenice s vodou a pokud prášek klesne, tak je z nekvalitních bobulí pepře.

 

Pokud je vám často zima od nohou, přidejte si do ponožek pepř, ten vám studené nožky pěkně prohřeje!

Zajímavosti

 

Kromě slaných jídel se pepř hodí i do sladkostí. Perník se třeba dříve nazýval peprník, právě podle pepře (v němčině dokonce stále pepřové koláčky, Pfefferkuchen). Užijete jej ale i do svařeného vína.

 

Černý pepř dříve používali lidé na ochranu domova. Pepř se solí se sypal kolem domu, aby byl chráněn proti zlu a negativním vlivům.

 

Vyrobte si doma: Citronový pepř

 

Je skvělý na steaky, ryby nebo jako přídavek do salátů. Stačí, když ostrouháte kůru z pěti citronů (nejlépe chemicky neošetřených), přidáte dvě lžíce (ne vrchovaté) čerstvě umletého pepře a jednu lžíci soli. Směs pak dejte na pečicí papír na plech a nechte v troubě na hodinku vysušit na nejnižší stupeň. Celou směs pak umelte v mlýnku a máte hotovo!

 

Zdroje:

www.bylinky.eu

www.jakvkuchyni.cz

Další články z rubriky
Citrus grandis - "POMELO"

Citrus grandis - "POMELO"

17.12.2016 / Rubrika: Zdravá výživa
Velmi chutné a zdravé „POMELO“. Pomelo (citrus grandis) je největší citrusové ovoce. Pochází z jihovýchodní Asie, volně roste v Malajsii, Indonésii a Thajsku. Pomelo nebo také pumelo je nejen chutné ovoce, má také výrazné léčivé účinky.
KAKI - "Diův oheň"

KAKI - "Diův oheň"

19.11.2016 / Rubrika: Zdravá výživa
Jelikož plody svojí barvou, která je oranžová nebo jasně červená, připomínají plameny ohně, jsou odborně nazývány Diospyros, tedy „Diův oheň“. Jejich účinky se však od účinků plápolajícího ohně výrazně liší, protože na trávicí trakt a především střeva působí jako výjimečné změkčovadlo.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
11.1.13:27
566 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Dobrý den všem, také jsem vyzkoušela mraky zelených potravin. Nakonec jsem zjistila, že tu nejvyšší kvalitu nabízí Green Ways. Můj parťák se díky nim... (zkráceno)

Marcela
11.1.9:04
10 reakcí

dieta

No já se taky obrátila na jednu z poboček svět-zdravi.cz. Poradili mi vše podstatné v oblasti výživy. Také díky jídelníčku detoxikaci organismu,... (zkráceno)

Gita Moravcová
9.1.15:39
11 reakcí

Odšťavňovače

Ano mají jich tam spoustu, mrkni na jejich internetové stránky

Petra
2.1.19:52
33 reakcí

acidofilní mléko

mohu při antibiotikách pít acidofilní mléko?

handulka
14.12.18:41
52 reakcí

zdravé jídlo pro děti

začala jsem mým dětem vařit k snídani bílou kávu s Carem a moc jim chutná

Anonym
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení