Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde. Rozumím    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Kváskový chléb pšenično-žitný

Kváskový chléb pšenično-žitný

17.10.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Začneme kváskem

 

Kváskový chléb se u nás dá sehnat v prodejnách se zdravou výživou, leckde i v kvalitě BIO. Pokud byste si ho chtěli připravit sami, smíchejte celozrnnou žitnou mouku s vlažnou vodou (asi 30°C) v objemovém poměru 1:1. Pro běžné domácí použití začněte třeba s půlkou hrníčku v nádobě o objemu 1 litr, aby měl kvásek dost prostoru k růstu. Přikryjte utěrkou, nechte zrát při pokojové teplotě a každý další den přikrmte polovičním množstvím (čtvrtkou hrníčku) vlažné vody a mouky. Při správné teplotě kvašení by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni, konzistenci hodně měkkého těsta a na povrchu by se měly dělat bubliny.

 

A jdeme na to

Vezmete kvásek (cca 1/2 skleničky od přesnídávky), do mísy od robota (stačí i do obyčejné mísy) jej vyklopíte a přidáte:

150 g žitné BIO mouky a

200 ml vlažné vody

zamícháte třeba lžičkou a necháte vzcházet – obvykle přes noc při pokojové teplotě.

 

Ráno (min. po 4 hodinách) si nezapomeňte odebrat kvásek na příště a pak se do mísy přidá:

 

400 g hladké bílé pšeničné mouky

260 g celozrnné žitné mouky (nebo jakékoli jiné, někdy kus pšeničné celozrnné, nebo trochu kukuřičné, podle toho, co máte.)

16 g soli (klidně i méně, toto je maximum...)

cca 5 g celého kmínu

450 ml (g) vlažné vody 

 

množství vody si můžete upravit podle toho, jak chcete mít těsto husté, já dělám spíš řidší, lépe to kyne, ale je nutno to péct ve formě.

 

 

Suroviny necháte 10 minut hníst robotem. (dá se i ručním robotem s hnětacími háky)

V míse necháte těsto odpočívat 1 hodinu, zatím si vymažete formu máslem a vysypete, je jedno jakou moukou.

Po hodině necháte těsto ještě jednou promíchat, stačí tak minutku či dvě a těsto dáte do formy (do zapékací mísy).

 

Aby se povedlo těsto „vykydnout“ najednou, dělá se to tak, že těsto v míse posypete moukou, hlavně u stěn, a gumovou stěrkou ho postupně oddělujete od stěn - šťoucháte podél stěn směrem dolů postupně kolem dokola a mísu máte hodně nakloněnou na bok a postupně s ní točíte dokola, někdy musíte objet třeba 2 kolečka, aby se oddělil i spodek, čímž zastrkáte mouku shora kolem stěn, takže se pak těsto vyklopí do formy vlastně už pomoučené... Ve formě to jde pak ještě urovnat do lepšího tvaru, když s tím klepete zleva doprava a tím se to zkulatí.

 

 

Ve formě necháte chleba kynout 1 - 1,5 hodiny, až je vyběhlý. Když ho necháte déle, překyne a při pečení už nevyběhne (ale sníst se obvykle dá, jen není tak pěkný). Ale velmi záleží na tom, jak tuhé máte těsto - čím tužší, tím déle kyne. U tužšího těsta poznáte, že je dobře nakynuto podle toho, že do něj píchnete prstem a ďolíček se pomalu vrací...

 

Pečení:

Před pečením naříznete chleba do kříže, když to neuděláte, nevyběhne tak pěkně, kůrka ho "udusí".

 

Pečte na 170 °C  50 minut přikryté pokličkou (musíte mít vypouklou, aby měl chleba kam vybíhat, placatá by byla nízká, nebo zkuste fígl s "čepicí" z alobalu). 

Pak poklici sundám a ještě 10 minut peču, aby se udělala pěkná kůrka. Nebo i déle, podle toho, jak se Vám kůrka zdá tmavá a pěkná.

 

V žádném případě během pečení nenakukovat pod pokličku a troubu neotvírat, až před sundáním poklice, nebo chleba spadne. Ničím nemazat.

 

Po upečení dejte vychladnout na mřížku a přikryjte utěrkou, aby mohl vydýchat.

 

 

Do těsta před hnětením můžete dát i semínka – slunečnicová, chia semínka, lněná semínka, loupaná konopná semínka, sezam, dýňová. Nebo sušená rajčata, olivy….. co máte rádi.

 

Dobrou chuť!

Další články z rubriky
Temnoplodec černý

Temnoplodec černý "ARÓNIE"

30.8.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
Aronie, černá jeřabina, temnoplodec černý, latinsky aronia melanocarpa. Léčí poruchy činnosti štítné žlázy, detoxikuje, podporuje činnost jater a ledvin, vitaminová bomba. Tzv.černá jeřabina může být keř,ale i menší strom. Keř je asi 2 m vysoký, strom 4-5 m. Má lesklé, podlouhle obvejčité listy, na konci zašpičatělé. Kvete začátkem května. Květy bílé až bledě růžové.
Kouzlo kokosového oleje

Kouzlo kokosového oleje

9.4.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
Studie prokázaly, že kokosový olej může zabíjet škodlivé bakterie díky 50 % obsahu kyseliny laurové, která se používá pro léčení virových infekcí. Také bylo prokázáno, že tato látka ničí bakterie stafylokoka, což je velmi nebezpečný patogen.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
16.4.18:45
581 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Dobrý den, již dlouho pokukuji po "něčem zeleném". Otálela jsem, neboť mi "brčál" moc nechutnal. Nicméně moje zdraví ho asi potřebuje. GW nechci.... (zkráceno)

Dominika
25.3.20:47
46 reakcí

Probiotika

Jojo také jsem si všimla, že se mi zlepšila imunita.

Martina
25.3.8:59
76 reakcí

zdravé jídlo pro děti

mně se osvědčilo Relax kupovat v Albertu, tam to mají pro mě za levno, a navíc vždy každou příchut mají doplněnou

Petule
22.3.22:12
15 reakcí

Zdravá výživa

mohu doporučit, že pokud máte chut na něco sladšího a hubnete, tak ty 100% džemy jsou jako sladké naprosto idealní, když si to namažete, já např.... (zkráceno)

Iris
22.3.22:07
8 reakcí

Jídlo bez cukru

za mě jsou kvalitní všechny relaxy, jen někomu sedne to a někomu to, každopádně to nic nemění na tom, že jsou kvalitní a zdravé a obsahují 100%... (zkráceno)

Iris
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.