Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Kváskový chléb pšenično-žitný

Kváskový chléb pšenično-žitný

17.10.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Začneme kváskem

 

Kváskový chléb se u nás dá sehnat v prodejnách se zdravou výživou, leckde i v kvalitě BIO. Pokud byste si ho chtěli připravit sami, smíchejte celozrnnou žitnou mouku s vlažnou vodou (asi 30°C) v objemovém poměru 1:1. Pro běžné domácí použití začněte třeba s půlkou hrníčku v nádobě o objemu 1 litr, aby měl kvásek dost prostoru k růstu. Přikryjte utěrkou, nechte zrát při pokojové teplotě a každý další den přikrmte polovičním množstvím (čtvrtkou hrníčku) vlažné vody a mouky. Při správné teplotě kvašení by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni, konzistenci hodně měkkého těsta a na povrchu by se měly dělat bubliny.

 

A jdeme na to

Vezmete kvásek (cca 1/2 skleničky od přesnídávky), do mísy od robota (stačí i do obyčejné mísy) jej vyklopíte a přidáte:

150 g žitné BIO mouky a

200 ml vlažné vody

zamícháte třeba lžičkou a necháte vzcházet – obvykle přes noc při pokojové teplotě.

 

Ráno (min. po 4 hodinách) si nezapomeňte odebrat kvásek na příště a pak se do mísy přidá:

 

400 g hladké bílé pšeničné mouky

260 g celozrnné žitné mouky (nebo jakékoli jiné, někdy kus pšeničné celozrnné, nebo trochu kukuřičné, podle toho, co máte.)

16 g soli (klidně i méně, toto je maximum...)

cca 5 g celého kmínu

450 ml (g) vlažné vody 

 

množství vody si můžete upravit podle toho, jak chcete mít těsto husté, já dělám spíš řidší, lépe to kyne, ale je nutno to péct ve formě.

 

 

Suroviny necháte 10 minut hníst robotem. (dá se i ručním robotem s hnětacími háky)

V míse necháte těsto odpočívat 1 hodinu, zatím si vymažete formu máslem a vysypete, je jedno jakou moukou.

Po hodině necháte těsto ještě jednou promíchat, stačí tak minutku či dvě a těsto dáte do formy (do zapékací mísy).

 

Aby se povedlo těsto „vykydnout“ najednou, dělá se to tak, že těsto v míse posypete moukou, hlavně u stěn, a gumovou stěrkou ho postupně oddělujete od stěn - šťoucháte podél stěn směrem dolů postupně kolem dokola a mísu máte hodně nakloněnou na bok a postupně s ní točíte dokola, někdy musíte objet třeba 2 kolečka, aby se oddělil i spodek, čímž zastrkáte mouku shora kolem stěn, takže se pak těsto vyklopí do formy vlastně už pomoučené... Ve formě to jde pak ještě urovnat do lepšího tvaru, když s tím klepete zleva doprava a tím se to zkulatí.

 

 

Ve formě necháte chleba kynout 1 - 1,5 hodiny, až je vyběhlý. Když ho necháte déle, překyne a při pečení už nevyběhne (ale sníst se obvykle dá, jen není tak pěkný). Ale velmi záleží na tom, jak tuhé máte těsto - čím tužší, tím déle kyne. U tužšího těsta poznáte, že je dobře nakynuto podle toho, že do něj píchnete prstem a ďolíček se pomalu vrací...

 

Pečení:

Před pečením naříznete chleba do kříže, když to neuděláte, nevyběhne tak pěkně, kůrka ho "udusí".

 

Pečte na 170 °C  50 minut přikryté pokličkou (musíte mít vypouklou, aby měl chleba kam vybíhat, placatá by byla nízká, nebo zkuste fígl s "čepicí" z alobalu). 

Pak poklici sundám a ještě 10 minut peču, aby se udělala pěkná kůrka. Nebo i déle, podle toho, jak se Vám kůrka zdá tmavá a pěkná.

 

V žádném případě během pečení nenakukovat pod pokličku a troubu neotvírat, až před sundáním poklice, nebo chleba spadne. Ničím nemazat.

 

Po upečení dejte vychladnout na mřížku a přikryjte utěrkou, aby mohl vydýchat.

 

 

Do těsta před hnětením můžete dát i semínka – slunečnicová, chia semínka, lněná semínka, loupaná konopná semínka, sezam, dýňová. Nebo sušená rajčata, olivy….. co máte rádi.

 

Dobrou chuť!

Další články z rubriky
Dýňová semínka a jejich pozitivní účinky

Dýňová semínka a jejich pozitivní účinky

30.1.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Dýňová semínka podporují zdravé hubnutí, odvodnění organismu, doplnění správného tuku, odstranění špatného cholesterolu a pročistí vám celé tělo od škodlivých látek.
Citrus grandis - "POMELO"

Citrus grandis - "POMELO"

17.12.2016 / Rubrika: Zdravá výživa
Velmi chutné a zdravé „POMELO“. Pomelo (citrus grandis) je největší citrusové ovoce. Pochází z jihovýchodní Asie, volně roste v Malajsii, Indonésii a Thajsku. Pomelo nebo také pumelo je nejen chutné ovoce, má také výrazné léčivé účinky.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
včera23:48
5 reakcí

Odstavnovac

Taktéž se připojuji a žádám o názor na nějaký kvalitnější odšťavňovač.

Tomáš
20.2.19:54
16 reakcí

Odšťavňovače

Ok, podívám se na to Pájo. Vypadají opravdu dobře. :-)

Karel
27.1.18:46
1 reakcí

Alternativní způsoby stravování

Ahoj, moc prosím o vyplnění dotazníku k mé maturitní práci o alternativním stravování. Opravdu mi to moc pomůže, předem děkuji :) potřebuji studenty... (zkráceno)

Market
11.1.13:27
566 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Dobrý den všem, také jsem vyzkoušela mraky zelených potravin. Nakonec jsem zjistila, že tu nejvyšší kvalitu nabízí Green Ways. Můj parťák se díky nim... (zkráceno)

Marcela
11.1.9:04
10 reakcí

dieta

No já se taky obrátila na jednu z poboček svět-zdravi.cz. Poradili mi vše podstatné v oblasti výživy. Také díky jídelníčku detoxikaci organismu,... (zkráceno)

Gita Moravcová
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení