Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Kváskový chléb pšenično-žitný

Kváskový chléb pšenično-žitný

17.10.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Začneme kváskem

 

Kváskový chléb se u nás dá sehnat v prodejnách se zdravou výživou, leckde i v kvalitě BIO. Pokud byste si ho chtěli připravit sami, smíchejte celozrnnou žitnou mouku s vlažnou vodou (asi 30°C) v objemovém poměru 1:1. Pro běžné domácí použití začněte třeba s půlkou hrníčku v nádobě o objemu 1 litr, aby měl kvásek dost prostoru k růstu. Přikryjte utěrkou, nechte zrát při pokojové teplotě a každý další den přikrmte polovičním množstvím (čtvrtkou hrníčku) vlažné vody a mouky. Při správné teplotě kvašení by měl mít kvas po uplynutí 4 dnů lehce kyselou vůni, konzistenci hodně měkkého těsta a na povrchu by se měly dělat bubliny.

 

A jdeme na to

Vezmete kvásek (cca 1/2 skleničky od přesnídávky), do mísy od robota (stačí i do obyčejné mísy) jej vyklopíte a přidáte:

150 g žitné BIO mouky a

200 ml vlažné vody

zamícháte třeba lžičkou a necháte vzcházet – obvykle přes noc při pokojové teplotě.

 

Ráno (min. po 4 hodinách) si nezapomeňte odebrat kvásek na příště a pak se do mísy přidá:

 

400 g hladké bílé pšeničné mouky

260 g celozrnné žitné mouky (nebo jakékoli jiné, někdy kus pšeničné celozrnné, nebo trochu kukuřičné, podle toho, co máte.)

16 g soli (klidně i méně, toto je maximum...)

cca 5 g celého kmínu

450 ml (g) vlažné vody 

 

množství vody si můžete upravit podle toho, jak chcete mít těsto husté, já dělám spíš řidší, lépe to kyne, ale je nutno to péct ve formě.

 

 

Suroviny necháte 10 minut hníst robotem. (dá se i ručním robotem s hnětacími háky)

V míse necháte těsto odpočívat 1 hodinu, zatím si vymažete formu máslem a vysypete, je jedno jakou moukou.

Po hodině necháte těsto ještě jednou promíchat, stačí tak minutku či dvě a těsto dáte do formy (do zapékací mísy).

 

Aby se povedlo těsto „vykydnout“ najednou, dělá se to tak, že těsto v míse posypete moukou, hlavně u stěn, a gumovou stěrkou ho postupně oddělujete od stěn - šťoucháte podél stěn směrem dolů postupně kolem dokola a mísu máte hodně nakloněnou na bok a postupně s ní točíte dokola, někdy musíte objet třeba 2 kolečka, aby se oddělil i spodek, čímž zastrkáte mouku shora kolem stěn, takže se pak těsto vyklopí do formy vlastně už pomoučené... Ve formě to jde pak ještě urovnat do lepšího tvaru, když s tím klepete zleva doprava a tím se to zkulatí.

 

 

Ve formě necháte chleba kynout 1 - 1,5 hodiny, až je vyběhlý. Když ho necháte déle, překyne a při pečení už nevyběhne (ale sníst se obvykle dá, jen není tak pěkný). Ale velmi záleží na tom, jak tuhé máte těsto - čím tužší, tím déle kyne. U tužšího těsta poznáte, že je dobře nakynuto podle toho, že do něj píchnete prstem a ďolíček se pomalu vrací...

 

Pečení:

Před pečením naříznete chleba do kříže, když to neuděláte, nevyběhne tak pěkně, kůrka ho "udusí".

 

Pečte na 170 °C  50 minut přikryté pokličkou (musíte mít vypouklou, aby měl chleba kam vybíhat, placatá by byla nízká, nebo zkuste fígl s "čepicí" z alobalu). 

Pak poklici sundám a ještě 10 minut peču, aby se udělala pěkná kůrka. Nebo i déle, podle toho, jak se Vám kůrka zdá tmavá a pěkná.

 

V žádném případě během pečení nenakukovat pod pokličku a troubu neotvírat, až před sundáním poklice, nebo chleba spadne. Ničím nemazat.

 

Po upečení dejte vychladnout na mřížku a přikryjte utěrkou, aby mohl vydýchat.

 

 

Do těsta před hnětením můžete dát i semínka – slunečnicová, chia semínka, lněná semínka, loupaná konopná semínka, sezam, dýňová. Nebo sušená rajčata, olivy….. co máte rádi.

 

Dobrou chuť!

Další články z rubriky
Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

11.12.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka vyrobená pouze z vnitřních částí obilky.
Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je použití celozrnné mouky a výrobků z ní vhodné nejen při racionální stravě, ale i při redukčních dietách, zácpě, či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Červená řepa - sladká zelenina

Červená řepa - sladká zelenina

30.10.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
8.12.22:11
31 reakcí

Probiotika

Dnes jsem to sehnala v lékárně u dr.maxe :-)

Katka
7.12.11:19
1 reakcí

Zdravé vánoční cukroví

Našla jsem na www.mimikucharka.cz bezvadné recepty na zdravé vánoční cukroví, které jsem vyzkoušela a musím pochválit. Dbám hodně na zdravou výživu a... (zkráceno)

Lucie
23.11.22:16
14 reakcí

dieta

Jitko, takže se Světem zdraví jsi shodila 15 kg? A za jak dlouho? A jak jsi na tom teď? Udržuješ si váhu?

Markéta
23.11.22:16
5 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

Emo, a ty jsi do Světa zdraví docházeli? S čím ti pomáhali? S hubnutím? A jak jsi na tom teď?

Linda
23.11.22:15
7 reakcí

jak pribrat

Chtěla bych mít tyto starosti... Ale ne, nemyslím to tak, vím, že je to náročný... Tak hodně štěstí, ať ti poradci pomůžou...

Lili
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení