Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > "FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort

"FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort

15.5.2017 / Rubrika: Zdravá výživa

Sušenkový korpus:

120 g kakových máslových sušenek 
90 g másla

-------------------------------------------------------- 
 

Sušenky nadrtíme. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

 

Borůvkové pyré:

350 g lesních borůvek (lze i mražené)
40 g cukru

-------------------------------------------


Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník.
Ochutnáme - pyré by mělo být příjemně nakyslé, rozhodně ne přeslazené. Případně dochuťte dalším cukrem do potřebné sladkosti. 

Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.

 

Krém:

5 plátků želatiny (pokud použijeme želatinu sypkou dáme přibližně 8,5g)
500 g mascarpone
100 - 200g cukru …..podle toho, kdo jak rád sladké….(část vanilkového, část moučkového)
250 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání 
půlka borůvkového pyré
-------------------------------



Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj zašleháme tvaroh.

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme první část borůvkového pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička. 
Výsledkem je světle fialový relativně tuhý krém. 

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý. 

 

Borůvkové zrcadlo:

1-2 plátky želatiny (2g sypké želatiny)
druhá část borůvkového pyré

----------------------------------



Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut. 

Do rendlíku vložíme borůvkové pyré a zvážíme ho. Dolijeme vodou tak, aby vše vážilo 150 g. Rendlík postavíme na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu ( pomozte si krouživými pohyby a nakláněním celé formy).

Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc. 

 

Na závěr:

Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu. 

Tip:

Borůvky můžete nahradit i jiným druhem ovoce (maliny, broskve, jahody…..).

 

Dobrou chuť!

 

 

Další články z rubriky
Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba

Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba

22.5.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Tato dřevokazná houba byla donedávna považována jen za jakousi lahůdku, ale lékařské výzkumy ukázaly, že v ní je ještě něco mnohem vzácnějšího: má nesmírně hojivé účinky. Hlíva ústřičná, jejíž pozitivní účinky na zdraví znali již před staletími Číňané, se začala koncem minulého století objevovat i na našich prostřených stolech.
Co vše se točí kolem

Co vše se točí kolem "RÝŽE"

24.4.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Výhodou rýže je její relativně nízká cena a dobrá skladovatelnost. Dá se navíc připravit různými způsoby a její přípravě není skutečně náročná. Podstatnější však je, že má i několik výhod pro zdraví člověka. Rýže posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky. Podle výzkumů zpomaluje proces stárnutí.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
dnes11:16
34 reakcí

acidofilní mléko

Miluji acidko,nemám problém se stolicí,ani se žaludkem.Ještě kté ceně.je dražší,to je pravda,ale někdy člověk vydá peníze za zcela nezdravé věci a... (zkráceno)

Alena
20.6.9:57
568 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Já užívám zelený ječmen a chlorellu od GW, kvalitou je nejlepší, a když už za to člověk platí, tak ať má kvalitu....fi GW nemusí dělat reklamu,... (zkráceno)

Renat
17.6.23:08
3 reakcí

Doplněk na zlepšení mléka

Gravimilk obsahuje spousty důležitých vitamínů. Díky gravimilku se do těla dostanou rychle a navíc i moc chutnou formou. Gravimilk je totiž i moc... (zkráceno)

Malina
10.6.16:36
54 reakcí

zdravé jídlo pro děti

Ano, my hodně jíme grilované, nebo vařené..a k pití jim zakazuji kupovat coca coly a podobné..

Iva
29.4.12:45
21 reakcí

Odšťavňovače

Tak jsem si ho objednala :-)

Pavla
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení