Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > "FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort

"FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort

15.5.2017 / Rubrika: Zdravá výživa

Sušenkový korpus:

120 g kakových máslových sušenek 
90 g másla

-------------------------------------------------------- 
 

Sušenky nadrtíme. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

 

Borůvkové pyré:

350 g lesních borůvek (lze i mražené)
40 g cukru

-------------------------------------------


Borůvky i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník.
Ochutnáme - pyré by mělo být příjemně nakyslé, rozhodně ne přeslazené. Případně dochuťte dalším cukrem do potřebné sladkosti. 

Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny.

 

Krém:

5 plátků želatiny (pokud použijeme želatinu sypkou dáme přibližně 8,5g)
500 g mascarpone
100 - 200g cukru …..podle toho, kdo jak rád sladké….(část vanilkového, část moučkového)
250 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání 
půlka borůvkového pyré
-------------------------------



Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj zašleháme tvaroh.

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme první část borůvkového pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička. 
Výsledkem je světle fialový relativně tuhý krém. 

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý. 

 

Borůvkové zrcadlo:

1-2 plátky želatiny (2g sypké želatiny)
druhá část borůvkového pyré

----------------------------------



Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut. 

Do rendlíku vložíme borůvkové pyré a zvážíme ho. Dolijeme vodou tak, aby vše vážilo 150 g. Rendlík postavíme na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymačkáme, vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu ( pomozte si krouživými pohyby a nakláněním celé formy).

Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc. 

 

Na závěr:

Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu. 

Tip:

Borůvky můžete nahradit i jiným druhem ovoce (maliny, broskve, jahody…..).

 

Dobrou chuť!

 

 

Další články z rubriky
Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina

14.8.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
To, že jsou čerstvé plody ovoce a zeleniny zdravé, jistě není žádná novinka. Možná vás ale překvapí, že mnohdy mohou zastoupit chemický lék a posloužit k léčbě neduhů.
Smrkový sirup

Smrkový sirup

27.6.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
První pomoc v jedné skleničce? Ve spíži už jistě máte pampeliškový sirup, tak aby mu nebylo smutno, vyzkoušejte úžasný – sirup smrkový, připravovaný zastudena.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
včera12:14
4 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

Určitě... Super poradci jsou třeba ve Světě zdraví (svet-zdravi.cz/) Doporučuji! Jsou skvělí!

Ema
včera12:09
5 reakcí

jak pribrat

Ten svět zdraví ve v tomhle ohledu opravdu všestranný... Věnuje se prostě komplexně výživovému poradenství. Poradí jak s hubnutím, tak i s přibírám.... (zkráceno)

Manka
včera12:07
13 reakcí

dieta

Jitko, to je krásná práce! Moc ti gratuluji a držím place, aby to tak šlo i dál :)

Barka
včera12:06
62 reakcí

zdravé jídlo pro děti

Tak co, jak jste se rozhodla ohledně té dětské obezity? Teď řeším zrovna něco podobného, tak by mě to aji zajímalo :)

Barka
12.8.10:36
5 reakcí

Teplé jídlo

Buď mrkni na netu třeba na rohlik.cz nebo se zajdi kouknout do nějakýho outdoorovýho obchodu.

Hanka
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení