Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Co vše se točí kolem "RÝŽE"

Co vše se točí kolem "RÝŽE"

24.4.2017 / Rubrika: Zdravá výživa

Nutriční hodnoty rýže

100 gramů rýže obsahuje kolem 365kJ a 27 gramů sacharidů. Co se týče bílkovin, těch obsahuje zhruba 2 gramy a tuků jen 0,1 gram. Má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku.

Z minerálů z hlediska doporučeného denního příjmu dominují mangan a železo, ale rýže obsahuje i poměrně dost selenu. V dobrém množství jsou zastoupeny i fosfor, zinek, měď a vápník. Najdeme v ní i několik vitamínů, nejvíce ze skupiny B a vitamín E. Obsahuje také velmi dobré množství glukanu, což pozitivně ovlivňuje imunitu.

Klady rýže

Výhodou rýže je její relativně nízká cena a dobrá skladovatelnost. Dá se navíc připravit různými způsoby a její přípravě není skutečně náročná. Podstatnější však je, že má i několik výhod pro zdraví člověka. Rýže posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky. Podle výzkumů zpomaluje proces stárnutí. Také však zlepšuje trávení, stabilizuje obsah cukru v krvi a ve správném množství může být prospěšná při hubnutí.

Je zdrojem rychlé energie, což se hodí třeba i po silovém tréninku.

Přehled druhů rýže

Jednotlivé typy se liší i podle místa pěstování a vhodnosti použití.

  • Arborio pochází z Itálie a připravíte z ní pravé italské rizoto. Kulatá perličková zrnka se po uvaření spojí na krémovitou hmotu, protože vstřebávají hodně vody.
  • Basmati má dlouhá zrna a výrazné oříškové aroma. Považuje se za výjimečně kvalitní typ. Připravují se z ní zejména jídla indické kuchyně.
  • Carnaroli se podobá arborio. Bílá krátká zrnka se vařením ještě více zakulatí. Dobře vstřebává vodu a hodí se zejména pro přípravu rizota.
  • Červená rýže, nazývaná také Bhútánská, má jemná zrnka, které již při vaření příjemně voní oříšky.
  • Indiánská nebo „divoká rýže“ není pravá rýže. Dlouhá černohnědá semena patří americké vodní trávě. Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a přidávají se do rýže basmati. Černo-bílá směs vypadá efektně v salátech i jako příloha.
  • Jasmínová rýže se podobá basmati, ale více se lepí. Má žlutohnědou barvu a výraznou květinovou vůni. Využijete ji zejména v čínské kuchyni.
  • Nišiki se používá k přípravě pravého suši, protože je správné lepivá.

 

Pozitiva rýže

  • Přestože pěstování rýže není pro naši oblast typické, její konzumaci ocení zejména celiatici. Rýže obecně patří mezi nejméně alergenní potraviny a dobře ji snášejí děti i dospělí s trávicími problémy.
  • Jelikož existuje nespočet druhů rýže, buďte důsledné alespoň v tom, že upřednostníte přírodní a neloupanou rýži, čili natural. Obsahuje část slupek a klíčků, kde jsou uchovány všechny biologicky hodnotné živiny – vláknina, vitaminy skupiny B, vitamin E, draslík, hořčík, nenasycené mastné kyseliny.

 

  • Rýže nenadýmá, proto je ideální pro děti, starší lidi a při žaludeční a žlučníkové dietě.
  • Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže.
  • Rýže mírně odvodňuje, zbavuje tělo škodlivin a je dobrou prevencí ledvinových kamenů.
  • Rýži můžete bez obav jíst, i když si hlídáte hmotnost. Sto gramů surové rýže má průměrně 365 kJ, ale při vaření trojnásobně zvětší svůj objem. Na zasycení vám bohatě stačí i poloviční množství, například když ji zamícháte do zeleninového salátu.

Rýže a arsen

Není dobré stavět jídelníček pouze na rýži, což může být žádoucí například u celiakie, Ulcerózní kolitidy či Crohnovy choroby, kde se záměrně snažíme eliminovat lepek, případně vylučujeme potraviny obsahující nerozpustnou vlákninu.

Kde se arsen v rýži vzal? Rýže obsahuje speciální receptor, jenž z půdy, přetížené pesticidy a hnojivy, dokáže velmi dobře natahovat toxický arsen. A ten pak konzumujeme společně s rýží. Paradoxně jej nacházíme v rýži Natural, která si zachovává svou povrchovou strukturu, rýže Basmati či rýže jasmínová, vykazují arsenu méně, neboť přicházejí o svou vlákninovou slupku. 

 

 

Naučme se ji připravovat tak, abychom eliminovali co největší množství toxických látek. Jak na to?

  • rýži před samotnou přípravou několikrát spařme vroucí vodou
  • na jeden hrnek rýže použijme alespoň 5 hrnků vody, kdy přebytečnou vodu po uvaření slijeme, čímž rovněž odstraníme podstatnou část arsenu, který se během varu vyplavil
  • z jídelníčku vypusťme nesmyslné rýžové potraviny, jako jsou extrudované chleby, pokrmy obohacené rýžovou moukou, například i snídaňové cereálie, müsli tyčinky doplněné o malé kousky pufovaných rýžových kuliček
  • upřednostňujme nákup bio rýže
  • část rýže v jídelníčku nahraďme lehce stravitelnými bezlepkovými potravinami, jako jsou pohanka, jáhly, quinoa, amarant, brambory vařené ve slupce, batáty, luštěniny. Vše výše zmíněné lze zařadit taktéž do jídelníčku dětí.  



 

 

Další články z rubriky
Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba

Hlíva ústřičná aneb není houba jako houba

22.5.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Tato dřevokazná houba byla donedávna považována jen za jakousi lahůdku, ale lékařské výzkumy ukázaly, že v ní je ještě něco mnohem vzácnějšího: má nesmírně hojivé účinky. Hlíva ústřičná, jejíž pozitivní účinky na zdraví znali již před staletími Číňané, se začala koncem minulého století objevovat i na našich prostřených stolech.
"FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort

"FAMÓZNÍ" nepečený borůvkový dort

15.5.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Blíží se léto a tak si pojďme připravit osvěžující nepečený dort.....jediné co máte za úkol, je říci si, jaké ovoce Vám nejvíce chutná a pak už se jen vrhneme na recept.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
dnes11:16
34 reakcí

acidofilní mléko

Miluji acidko,nemám problém se stolicí,ani se žaludkem.Ještě kté ceně.je dražší,to je pravda,ale někdy člověk vydá peníze za zcela nezdravé věci a... (zkráceno)

Alena
20.6.9:57
568 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Já užívám zelený ječmen a chlorellu od GW, kvalitou je nejlepší, a když už za to člověk platí, tak ať má kvalitu....fi GW nemusí dělat reklamu,... (zkráceno)

Renat
17.6.23:08
3 reakcí

Doplněk na zlepšení mléka

Gravimilk obsahuje spousty důležitých vitamínů. Díky gravimilku se do těla dostanou rychle a navíc i moc chutnou formou. Gravimilk je totiž i moc... (zkráceno)

Malina
10.6.16:36
54 reakcí

zdravé jídlo pro děti

Ano, my hodně jíme grilované, nebo vařené..a k pití jim zakazuji kupovat coca coly a podobné..

Iva
29.4.12:45
21 reakcí

Odšťavňovače

Tak jsem si ho objednala :-)

Pavla
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení