Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Blahodárné účinky GRANÁTOVÉHO JABLKA

Blahodárné účinky GRANÁTOVÉHO JABLKA

24.10.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

 

Nutriční bohatství granátového jablka

Z hlediska nutričního je granátové jablko velmi bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, B9, C a E. Také obsahuje vysoké množství fosforu, chlóru, manganu, křemíku a zinku, ale také vápníku a magnézia (udržujíce tyto dva minerály ve skvělé rovnováze), měď a železo (přítomnost prvního pomáhá lepší vstřebatelnosti toho druhého). Avšak minerál nejhojnější a nejvíce ceněný na granátovém jablku je potasium, nezbytné pro tvorbu a přenos nervových impulzů a svalovou aktivitu.

V neposlední řadě je granátové jablko velmi bohaté na vlákninu a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu díky nízkému obsahu karbohydrátů. Také obsahuje kyselinu citrónovou (s dezinfekčním účinkem, neutralizátor škodlivé močoviny a umocňovač účinků vitamínu C), kyselinu jablečnou, flavonoidy (barviva s antioxidačním účinkem) a taniny (látky s mimořádným antioxidačním efektem, s uklidňujícími a protizánětlivými účinky pro sliznice trávicího traktu).

Jak si vybrat kvalitní granátové jablko?

Proto, aby se tyto vzácné vlastnosti uchovaly nedotčené a konzumace nám poskytla tak zajímavé a prospěšné látky, je nutno respektovat určité zásady. První z nich, výběr plodů, které nejsou otlačené, pořezané, pomačkané nebo jinak poškozené. Je důležité, aby slupka měla živou barvu a byla pevná, hladká, lesklá. Vězte však, že granátové jablko lze uchovávat v dobrém stavu nejen několik dnů, ale až několik týdnů, při přirozené venkovní teplotě. Doporučujeme však přechovávat je v suchém a chladném místě.

 

 

Blahodárné účinky granátového jablka

 

 

 

 

 

 

Antioxidační

Jeho bohatě zastoupené flavonoidy, taniny a vitamíny jej proměňují v jedno z ovocí s nejvyššími antioxidačními účinky z celé přírody. A právě proto jeho pravidelná konzumace zmírňuje následky stárnutí a přispívá k významnému snížení rizika onemocnění degenerativními chorobami, nemocemi kardiovaskulárního systému a rakovinou.

Hojivé, Diuretické (pročišťovací) a Digestivní (úprava zažívání)

Granátové jablko pomáhá čistit organismus a upravovat zažívání, když je podáváno osobám, které trpí průjmy, střevním katarem, žaludečními vředy, nadýmáním, poruchami trávení, záněty žaludku a střev, překyselením nebo kýlou. Obecně se granátové jablko doporučuje jako pomocný prostředek při různých nepravidelnostech zažívání a trávení.

Čistící (depurativní)

Také se považuje za prospěšné pro játra, protože čistí a posiluje organismus. Díky svému bohatému obsahu vody, potasia a kyseliny citrónové zlepšuje vylučování (oběh tekutin v těle) a zlepšuje fungování ledvin. Proto se doporučuje v případech hyperurikémie (zvýšené koncentrace kyseliny močové v krvi), ledvinových kamenů, obezity a hypertenze (vysoký krevní tlak).

Protizánětlivé a Antiseptické

Granátové jablko má také účinky protizánětlivé a antiseptické pro svůj obsah kyseliny citrónové a kyseliny jablečné. Zjistilo se, že může pomáhat při zánětech a to i v připadech, kdy tradiční (konvenční) léčba selhala a také pro podporu léčby trávicích sliznic. Stejně se osvědčila v případech zánětu hltanu, chronických zánětů lebečných dutin a zánětů ucha. A navíc, jeho účinky v případech chronických hnisavých zánětů ucha jsou mimořádné, jedná se zřejmě o téměř jediný přírodní prostředek, který je skutečně účinný a trvalý.

Ochrana srdce (cardioprotektivní)

Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a zabraňuje tvorbě tukových usazenin ve stěnách tepen, a tímto pomáhá předcházet patologickému tvrdnutí cév.

Antianémické (proti chudokrevnosti)

Jeho prospěšnost v případě anémie (chudokrevnosti) je pro jeho bohatost na minerály, zejména železo, a také protože zároveň obsahuje vitamín C a měď, které umožňují jeho efektivní absorbci.

Estrogenické

Je potvrzeno, že granátové jablko má estrogenické účinky a proto japonští výkumníci zkoumají možné efekty na léčbu příznaků, které jsou spojeny s klimaktériem (přechodem), včetně prevence osteoporózy.

 

 

 

 

 

Další články z rubriky
Mandle - správná volba mlsání

Mandle - správná volba mlsání

29.1.2018 / Rubrika: Zdravá výživa
Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživou hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním.
Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

11.12.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka vyrobená pouze z vnitřních částí obilky.
Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je použití celozrnné mouky a výrobků z ní vhodné nejen při racionální stravě, ale i při redukčních dietách, zácpě, či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
17.2.22:21
34 reakcí

Probiotika

Já po antibiotikách nasadila probiotika od Pharma Agency. Moc mi pomohly upravit zažívání a na imunitu taky doporučuji. Objednala jsem si přípravek v... (zkráceno)

Klára Rosice
6.2.21:33
579 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Ano mají i pobočky, stačí se podívat na jejich stránky www.fitness4u.cz/kontakty/

Hanka
29.1.13:18
6 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

Ahoj, ano ano, pomáhali mi hubnout. No, teď už jsem zase šťastná :) - 20 kg, takže nová postava, nové myslšní :)

Ema
29.1.13:13
8 reakcí

jak pribrat

Achjo, to přibírání je úplně stejný boj, jako hubnutí... A mnohdy je i horší :(

Milena
29.1.13:12
16 reakcí

dieta

Jitko, mohla bys nám prosím napsat, jak jsi na tom těď? Hlavně teda info o tom, jak si váhu udržuješ? Ještě na tebe dohlížejí poradci?

Erika
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení