Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Blahodárné účinky GRANÁTOVÉHO JABLKA

Blahodárné účinky GRANÁTOVÉHO JABLKA

24.10.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

 

Nutriční bohatství granátového jablka

Z hlediska nutričního je granátové jablko velmi bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, B9, C a E. Také obsahuje vysoké množství fosforu, chlóru, manganu, křemíku a zinku, ale také vápníku a magnézia (udržujíce tyto dva minerály ve skvělé rovnováze), měď a železo (přítomnost prvního pomáhá lepší vstřebatelnosti toho druhého). Avšak minerál nejhojnější a nejvíce ceněný na granátovém jablku je potasium, nezbytné pro tvorbu a přenos nervových impulzů a svalovou aktivitu.

V neposlední řadě je granátové jablko velmi bohaté na vlákninu a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu díky nízkému obsahu karbohydrátů. Také obsahuje kyselinu citrónovou (s dezinfekčním účinkem, neutralizátor škodlivé močoviny a umocňovač účinků vitamínu C), kyselinu jablečnou, flavonoidy (barviva s antioxidačním účinkem) a taniny (látky s mimořádným antioxidačním efektem, s uklidňujícími a protizánětlivými účinky pro sliznice trávicího traktu).

Jak si vybrat kvalitní granátové jablko?

Proto, aby se tyto vzácné vlastnosti uchovaly nedotčené a konzumace nám poskytla tak zajímavé a prospěšné látky, je nutno respektovat určité zásady. První z nich, výběr plodů, které nejsou otlačené, pořezané, pomačkané nebo jinak poškozené. Je důležité, aby slupka měla živou barvu a byla pevná, hladká, lesklá. Vězte však, že granátové jablko lze uchovávat v dobrém stavu nejen několik dnů, ale až několik týdnů, při přirozené venkovní teplotě. Doporučujeme však přechovávat je v suchém a chladném místě.

 

 

Blahodárné účinky granátového jablka

 

 

 

 

 

 

Antioxidační

Jeho bohatě zastoupené flavonoidy, taniny a vitamíny jej proměňují v jedno z ovocí s nejvyššími antioxidačními účinky z celé přírody. A právě proto jeho pravidelná konzumace zmírňuje následky stárnutí a přispívá k významnému snížení rizika onemocnění degenerativními chorobami, nemocemi kardiovaskulárního systému a rakovinou.

Hojivé, Diuretické (pročišťovací) a Digestivní (úprava zažívání)

Granátové jablko pomáhá čistit organismus a upravovat zažívání, když je podáváno osobám, které trpí průjmy, střevním katarem, žaludečními vředy, nadýmáním, poruchami trávení, záněty žaludku a střev, překyselením nebo kýlou. Obecně se granátové jablko doporučuje jako pomocný prostředek při různých nepravidelnostech zažívání a trávení.

Čistící (depurativní)

Také se považuje za prospěšné pro játra, protože čistí a posiluje organismus. Díky svému bohatému obsahu vody, potasia a kyseliny citrónové zlepšuje vylučování (oběh tekutin v těle) a zlepšuje fungování ledvin. Proto se doporučuje v případech hyperurikémie (zvýšené koncentrace kyseliny močové v krvi), ledvinových kamenů, obezity a hypertenze (vysoký krevní tlak).

Protizánětlivé a Antiseptické

Granátové jablko má také účinky protizánětlivé a antiseptické pro svůj obsah kyseliny citrónové a kyseliny jablečné. Zjistilo se, že může pomáhat při zánětech a to i v připadech, kdy tradiční (konvenční) léčba selhala a také pro podporu léčby trávicích sliznic. Stejně se osvědčila v případech zánětu hltanu, chronických zánětů lebečných dutin a zánětů ucha. A navíc, jeho účinky v případech chronických hnisavých zánětů ucha jsou mimořádné, jedná se zřejmě o téměř jediný přírodní prostředek, který je skutečně účinný a trvalý.

Ochrana srdce (cardioprotektivní)

Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a zabraňuje tvorbě tukových usazenin ve stěnách tepen, a tímto pomáhá předcházet patologickému tvrdnutí cév.

Antianémické (proti chudokrevnosti)

Jeho prospěšnost v případě anémie (chudokrevnosti) je pro jeho bohatost na minerály, zejména železo, a také protože zároveň obsahuje vitamín C a měď, které umožňují jeho efektivní absorbci.

Estrogenické

Je potvrzeno, že granátové jablko má estrogenické účinky a proto japonští výkumníci zkoumají možné efekty na léčbu příznaků, které jsou spojeny s klimaktériem (přechodem), včetně prevence osteoporózy.

 

 

 

 

 

Další články z rubriky
Citrus grandis - "POMELO"

Citrus grandis - "POMELO"

17.12.2016 / Rubrika: Zdravá výživa
Velmi chutné a zdravé „POMELO“. Pomelo (citrus grandis) je největší citrusové ovoce. Pochází z jihovýchodní Asie, volně roste v Malajsii, Indonésii a Thajsku. Pomelo nebo také pumelo je nejen chutné ovoce, má také výrazné léčivé účinky.
KAKI - "Diův oheň"

KAKI - "Diův oheň"

19.11.2016 / Rubrika: Zdravá výživa
Jelikož plody svojí barvou, která je oranžová nebo jasně červená, připomínají plameny ohně, jsou odborně nazývány Diospyros, tedy „Diův oheň“. Jejich účinky se však od účinků plápolajícího ohně výrazně liší, protože na trávicí trakt a především střeva působí jako výjimečné změkčovadlo.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
11.1.13:27
566 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Dobrý den všem, také jsem vyzkoušela mraky zelených potravin. Nakonec jsem zjistila, že tu nejvyšší kvalitu nabízí Green Ways. Můj parťák se díky nim... (zkráceno)

Marcela
11.1.9:04
10 reakcí

dieta

No já se taky obrátila na jednu z poboček svět-zdravi.cz. Poradili mi vše podstatné v oblasti výživy. Také díky jídelníčku detoxikaci organismu,... (zkráceno)

Gita Moravcová
9.1.15:39
11 reakcí

Odšťavňovače

Ano mají jich tam spoustu, mrkni na jejich internetové stránky

Petra
2.1.19:52
33 reakcí

acidofilní mléko

mohu při antibiotikách pít acidofilní mléko?

handulka
14.12.18:41
52 reakcí

zdravé jídlo pro děti

začala jsem mým dětem vařit k snídani bílou kávu s Carem a moc jim chutná

Anonym
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení