Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Blahodárné účinky GRANÁTOVÉHO JABLKA

Blahodárné účinky GRANÁTOVÉHO JABLKA

24.10.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

 

Nutriční bohatství granátového jablka

Z hlediska nutričního je granátové jablko velmi bohaté na vitamíny A, B1, B2, B3, B9, C a E. Také obsahuje vysoké množství fosforu, chlóru, manganu, křemíku a zinku, ale také vápníku a magnézia (udržujíce tyto dva minerály ve skvělé rovnováze), měď a železo (přítomnost prvního pomáhá lepší vstřebatelnosti toho druhého). Avšak minerál nejhojnější a nejvíce ceněný na granátovém jablku je potasium, nezbytné pro tvorbu a přenos nervových impulzů a svalovou aktivitu.

V neposlední řadě je granátové jablko velmi bohaté na vlákninu a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu díky nízkému obsahu karbohydrátů. Také obsahuje kyselinu citrónovou (s dezinfekčním účinkem, neutralizátor škodlivé močoviny a umocňovač účinků vitamínu C), kyselinu jablečnou, flavonoidy (barviva s antioxidačním účinkem) a taniny (látky s mimořádným antioxidačním efektem, s uklidňujícími a protizánětlivými účinky pro sliznice trávicího traktu).

Jak si vybrat kvalitní granátové jablko?

Proto, aby se tyto vzácné vlastnosti uchovaly nedotčené a konzumace nám poskytla tak zajímavé a prospěšné látky, je nutno respektovat určité zásady. První z nich, výběr plodů, které nejsou otlačené, pořezané, pomačkané nebo jinak poškozené. Je důležité, aby slupka měla živou barvu a byla pevná, hladká, lesklá. Vězte však, že granátové jablko lze uchovávat v dobrém stavu nejen několik dnů, ale až několik týdnů, při přirozené venkovní teplotě. Doporučujeme však přechovávat je v suchém a chladném místě.

 

 

Blahodárné účinky granátového jablka

 

 

 

 

 

 

Antioxidační

Jeho bohatě zastoupené flavonoidy, taniny a vitamíny jej proměňují v jedno z ovocí s nejvyššími antioxidačními účinky z celé přírody. A právě proto jeho pravidelná konzumace zmírňuje následky stárnutí a přispívá k významnému snížení rizika onemocnění degenerativními chorobami, nemocemi kardiovaskulárního systému a rakovinou.

Hojivé, Diuretické (pročišťovací) a Digestivní (úprava zažívání)

Granátové jablko pomáhá čistit organismus a upravovat zažívání, když je podáváno osobám, které trpí průjmy, střevním katarem, žaludečními vředy, nadýmáním, poruchami trávení, záněty žaludku a střev, překyselením nebo kýlou. Obecně se granátové jablko doporučuje jako pomocný prostředek při různých nepravidelnostech zažívání a trávení.

Čistící (depurativní)

Také se považuje za prospěšné pro játra, protože čistí a posiluje organismus. Díky svému bohatému obsahu vody, potasia a kyseliny citrónové zlepšuje vylučování (oběh tekutin v těle) a zlepšuje fungování ledvin. Proto se doporučuje v případech hyperurikémie (zvýšené koncentrace kyseliny močové v krvi), ledvinových kamenů, obezity a hypertenze (vysoký krevní tlak).

Protizánětlivé a Antiseptické

Granátové jablko má také účinky protizánětlivé a antiseptické pro svůj obsah kyseliny citrónové a kyseliny jablečné. Zjistilo se, že může pomáhat při zánětech a to i v připadech, kdy tradiční (konvenční) léčba selhala a také pro podporu léčby trávicích sliznic. Stejně se osvědčila v případech zánětu hltanu, chronických zánětů lebečných dutin a zánětů ucha. A navíc, jeho účinky v případech chronických hnisavých zánětů ucha jsou mimořádné, jedná se zřejmě o téměř jediný přírodní prostředek, který je skutečně účinný a trvalý.

Ochrana srdce (cardioprotektivní)

Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a zabraňuje tvorbě tukových usazenin ve stěnách tepen, a tímto pomáhá předcházet patologickému tvrdnutí cév.

Antianémické (proti chudokrevnosti)

Jeho prospěšnost v případě anémie (chudokrevnosti) je pro jeho bohatost na minerály, zejména železo, a také protože zároveň obsahuje vitamín C a měď, které umožňují jeho efektivní absorbci.

Estrogenické

Je potvrzeno, že granátové jablko má estrogenické účinky a proto japonští výkumníci zkoumají možné efekty na léčbu příznaků, které jsou spojeny s klimaktériem (přechodem), včetně prevence osteoporózy.

 

 

 

 

 

Další články z rubriky
Dýňová semínka a jejich pozitivní účinky

Dýňová semínka a jejich pozitivní účinky

30.1.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Dýňová semínka podporují zdravé hubnutí, odvodnění organismu, doplnění správného tuku, odstranění špatného cholesterolu a pročistí vám celé tělo od škodlivých látek.
Citrus grandis - "POMELO"

Citrus grandis - "POMELO"

17.12.2016 / Rubrika: Zdravá výživa
Velmi chutné a zdravé „POMELO“. Pomelo (citrus grandis) je největší citrusové ovoce. Pochází z jihovýchodní Asie, volně roste v Malajsii, Indonésii a Thajsku. Pomelo nebo také pumelo je nejen chutné ovoce, má také výrazné léčivé účinky.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
včera23:48
5 reakcí

Odstavnovac

Taktéž se připojuji a žádám o názor na nějaký kvalitnější odšťavňovač.

Tomáš
20.2.19:54
16 reakcí

Odšťavňovače

Ok, podívám se na to Pájo. Vypadají opravdu dobře. :-)

Karel
27.1.18:46
1 reakcí

Alternativní způsoby stravování

Ahoj, moc prosím o vyplnění dotazníku k mé maturitní práci o alternativním stravování. Opravdu mi to moc pomůže, předem děkuji :) potřebuji studenty... (zkráceno)

Market
11.1.13:27
566 reakcí

Mladý ječmen a chlorella

Dobrý den všem, také jsem vyzkoušela mraky zelených potravin. Nakonec jsem zjistila, že tu nejvyšší kvalitu nabízí Green Ways. Můj parťák se díky nim... (zkráceno)

Marcela
11.1.9:04
10 reakcí

dieta

No já se taky obrátila na jednu z poboček svět-zdravi.cz. Poradili mi vše podstatné v oblasti výživy. Také díky jídelníčku detoxikaci organismu,... (zkráceno)

Gita Moravcová
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení