Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Zdravá výživa > Banán je skoro kouzelné ovoce

Banán je skoro kouzelné ovoce

14.11.2016 / Rubrika: Zdravá výživa

Pomoc v boji s chorobami a nežádoucími stavy

Nedá se říct, že by byl banán zázračným všelékem, ale jeho pozitivní účinky se mu nedají upřít. Velkou roli dokáže sehrát při:

  • depresích

  • snižování krevního tlaku
  • anémii
  • zlepšení výkonnosti mozku
  • trávení
  • žaludečních vředech
  • odvykání kouření
  • nadváze
  • boji s bradavicemi
  • komářím bodnutí
  • kocovině

Ve skutečnosti je banán balzámem nejen pro naše chuťové buňky, ale i na naše srdce a nervy. V 100g banánu je totiž 20g sacharidů, 1,2g bílkovin a až 1,8 g minerálních látek. Z nich jsou nejpočetnější zastoupeny draslík a magnézium, díky kterým má banán blahodárné účinky na naše srdce a uklidňuje naše nervy. A to vše jen za cca 88 kcal na 100 gramů.

Podle výzkumů se lidé trpící depresí cítí výrazně lépe po konzumaci banánu. Vysvětlení je takové, že banán obsahuje aminokyselinu tryptophan, kterou tělo přemění na serotonin, ten uvolňuje relaxační prvek a zlepšuje náladu.

Vitamín B6 v banánech obsažený dokáže regulovat hladinu glukózy v krvi, což se také příznivě pomítne na zlepšení nálady. Tohoto efektu mohou zkusit využít ženy, které trpí premenstruačním syndromem (PMS).

Banán má extrémně vysoký obsah draslíku a přitom nízký obsah soli, to z něj dělá perfektní nástroj v boji proti vysokému krevnímu tlaku, potažmo proti infarktu.

Slabost, závratě, bledost, únava patří k příznakům anémie. V tomto případě banán pomáhá stimulovat hemoglobin (krevní barvivo) v krvi svým vysokým obsahem železa.

Studenti mohou využít toto tropické ovoce ke zlepšení koncentrace (nejen) při zkouškách.

Zácpa neboli obstipace postihuje přibližně 20 % populace, častěji ženy. Banán obsahuje vysoký podíl vlákniny, a tak je možné vyzkoušet úpravu činnosti trávicího traktu do normálu s jeho pomocí případně před použitím laxativ (léků proti zácpě).

Banán lze považovat za dietní jídlo při zažívacích problémech a žaludečních vředech pro jeho hladkou texturu a jemnost. Je to jediné ovoce, které může být používáno bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždění tím, že jemně obalí stěny žaludku.

Vitamíny B6, B12 obsažené v banánech, draslík a magnézium umějí pomoci s odvykáním kouření, s překonáním abstinenčních příznaků způsobených nedostatkem nikotinu.

Jak banán jíst?  

Poklad ve slupce lze jíst prakticky kdykoliv. Záleží jen na tom, zda si hlídáte váhu nebo potřebujete rychle dobít energii. Obsah cukru se totiž zvyšuje ruku v ruce s dozráváním. Zatímco zelený banán má cukr v porovnání se zbývajícími živinami v poměru 1:20, se žloutnutím se poměr postupně mění až dosahuje přesný opak. Takže pokud si chcete uklidnit nervy, ale zároveň se vyhnout vysokému cukru, měli byste sáhnout spíše po zelenějším banánu. Pokud vám na váze nezáleží a hledáte způsob, jak rychle dobít baterky, mějte po ruce vždy přezrálé žluté banány. Díky vysokému podílu cukru vás nastartují téměř jako káva.

Banán – dobré snídaně, riskantní večeře

Právě kvůli tomu, že banán každým dnem mění své složení je třeba mít před ním na pozoru – zvláště když si hlídáte linii. Pokud se snažíte zhubnout, rozhodně s ním nečekejte do večera a zařaďte si ho do jídelníčku nejlépe již na snídani nebo na svačinu. Tehdy vaší dietě nebo hubnutí neublíží. Chcete-li se po práci uklidnit a kalorie nepočítáte až tak úzkostlivě, klidně si jej dopřejte i před spaním.

Pravidlo: Pokud hubnete, nejezte banán večer ale jen ráno.

Bradavice umějí být pěkně urputné a hyzdí některou část naší pokožky. Na to, abychom se lépe bradavice zbavili, postačí banánová slupka. Její kousek na bradavici přiložíme (žlutou stranou ven) a k postiženému místu ji připevníme náplastí.

Komáří bodnutí lze ošetřit několika způsoby. Máme-li u sebe banán, po potření bolestivého místa vnitřkem banánové slupky zjistíme, že pálení a podráždění pokožky ustupuje.

Pokud jsme byli včera na večírku a vypili jsme o něco více alkoholu, je pravděpodobné, že se ráno necítíme nejlépe. Na zlepšení stavu umí rychle zapracovat banánovo-mléčný shake oslazený medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu obnoví nazpět harmonickou hladinu cukru v těle, zatímco mléko znovu zavodní organismus.

Při srovnání banánu s jablkem se ukazuje, že banán má v sobě čtyřnásobně více proteinů, dvojnásobně více uhlohydrátů, tři krát víc fosforu, pět krát více vitamínu A a železa, a dvojnásobek jiných vitamínů a minerálů.

Pozor na zimu

Banán nemá zimu rád. Jde o teplomilnou jednoletou rostlinu. Tak proč by se banánu mělo líbit v lednici? Jakékoliv působení chladu pod 13,2 stupňů si odnáší nejen jeho chuť, ale i barva. Pokud tedy vidíte, že už v obchodě jsou banány v chladničce, ani je nekupujte. Stejně je neskladujte ani doma. Raději jim dopřejte pokojovou teplotu.

Zajímavosti o banánech

Kolem banánů se točí jeden mýtus, který vychází z jeho složení. Jedná se o fakt, že se po banánech tloustne. Tento předpoklad vznikl z toho, že banány mají vysoký energetický obsah a obsahují již zmíněné jednoduché cukry. Opak je ale pravdou. Díky obsahu proteinů, vlákniny a minimálního množství tuků se z banánu stává při hubnutí pomocník číslo jedna. Dokáže zasytit, povzbudit mysl a dodat okamžitou energii. Důležité je ale nezapomínat nekonzumovat banány ani jiné ovoce po 15 hodině!

Zdroj:

http://www.zdrava-vyziva.doktorka.cz/

 

Další články z rubriky
Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

11.12.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Celozrnná mouka obsahuje více vlákniny, vitamínů a minerálních látek, než mouka vyrobená pouze z vnitřních částí obilky.
Díky vyššímu obsahu vlákniny a výživných látek je použití celozrnné mouky a výrobků z ní vhodné nejen při racionální stravě, ale i při redukčních dietách, zácpě, či jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Červená řepa - sladká zelenina

Červená řepa - sladká zelenina

30.10.2017 / Rubrika: Zdravá výživa
Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten. No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.
Další články z rubriky Zdravá výživa...
Aktuálně v diskusích
8.12.22:11
31 reakcí

Probiotika

Dnes jsem to sehnala v lékárně u dr.maxe :-)

Katka
7.12.11:19
1 reakcí

Zdravé vánoční cukroví

Našla jsem na www.mimikucharka.cz bezvadné recepty na zdravé vánoční cukroví, které jsem vyzkoušela a musím pochválit. Dbám hodně na zdravou výživu a... (zkráceno)

Lucie
23.11.22:16
14 reakcí

dieta

Jitko, takže se Světem zdraví jsi shodila 15 kg? A za jak dlouho? A jak jsi na tom teď? Udržuješ si váhu?

Markéta
23.11.22:16
5 reakcí

Jak jíst zdravě a zároveň přibrat (tuk)?

Emo, a ty jsi do Světa zdraví docházeli? S čím ti pomáhali? S hubnutím? A jak jsi na tom teď?

Linda
23.11.22:15
7 reakcí

jak pribrat

Chtěla bych mít tyto starosti... Ale ne, nemyslím to tak, vím, že je to náročný... Tak hodně štěstí, ať ti poradci pomůžou...

Lili
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení