Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
AbecedaZdraví.cz > Bylinky > Bez černý – generacemi ověřená bylina

Bez černý – generacemi ověřená bylina

11.6.2016 / Rubrika: Bylinky

 

                 Bez černý - keř, který léčí a čistí

Černý bez je jednou z nejoblíbenějších bylin našeho lidového léčitelství. Jeho keře se u nás dají nalézt snad všude, roste na stráních a okrajích lesa, u polí a luk, v parcích, u cest apod. Kvete na přelomu května a června a jeho plody dozrávají v září a říjnu, což je na dálku poznat podle množství ptáků, kteří s oblibou pořádají hromadné nálety na keře obtěžkané temně fialovými plody..

 

 

 

Které části černého bezu jsou léčivé?

Odpověď zní: všechny. Tento keř se dá pro léčebné účely využít opravdu celý, jak mladé jarní výhony, tak květy, kůra, listy i kořen s nejvyšší koncentrací účinných látek. Nejjednodušší je pro nás však jistě sběr květů a plodů, popřípadě listů.

Listy a nezralé plody obsahují mírně jedovaté látky, proto je neužíváme vnitřně. Květy a tepelně upravené zralé plody jsou naopak nejvhodnější k vnitřnímu užívání. Můžeme z nich vyrobit různé sirupy a limonády, nebo z nich připravovat čaj. Květy se dají dokonce upravit jako polévka, nebo smažit jako lívance. Z plodů se dříve běžně vyráběla povidla a protlaky, dají se přidávat i do džemů a ovocných dření, nebo z nich lze vyrobit výborný bezinkový likér a bezinkové víno. Listy se tradičně používaly hlavně pro léčbu kloubních potíží jako obklady na postižené partie, podobně jako kořeny, z nichž se vyrábějí výtažky a odvary.

Právě nyní je doba květu černého bezu.. podívejme se tedy, jak květy nejlépe sbírat a upravovat pro vnitřní užití, protože tato bylina by pro své mnohostranné a silné léčivé účinky rozhodně neměla uniknout naší pozornosti.

 

Sběr a sušení květů černého bezu

Pro sušení sbíráme celá, plně rozkvetlá květenství, a to ulamováním nebo odstřiháváním z větví. Sušíme je buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo květenství zavěsíme v dobře větrané místnosti. Pro pozdější uskladnění pak odstraníme případné zhnědlé květy, ponecháme si pouze drogu, která si zachovala světlou nažloutlou barvu. Skladujeme je v tmavé uzavíratelné nádobě v suchu. Sušené květy pak používáme pro přípravu čaje.

 

Co léčí květ černého bezu?

Černý bez má v lidovém léčitelství zasloužený respekt při léčbě nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění, jako jsou chřipka, angína, bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin a pod. Stimuluje pocení, čímž dokáže snižovat teplotu a pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách, zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání. Pro tento účel ho můžeme používat ve formě čaje, buď samotný, nebo v kombinaci např. s lipovým květem, podbělem, diviznou, hluchavkou, kopřivou, jitrocelem a pod. I sirup z květů je vhodným lékem, připravujeme z něj šťávu s citrónem, kterou podáváme nemocnému, užívat ho můžeme i po lžičkách několikrát denně, nebo ho přidáváme do čaje.

Květ černého bezu má i čistící účinek na naše tělo. Pomáhá nás zbavovat usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí tedy neduhy jako je revma a dna, popřípadě je výbornou prevencí těchto nemocí.

Stejně tak nám pomůže i v případě potíží s močovými cestami a ledvinami, jako je jejich nedostatečná činnost a ledvinové a močové kaménky, působí močopudně a čistí od usazenin. I při nadměrném zadržování tekutin v těle a otocích je vhodné pít čaj z bezu nebo užívat sirup.

Léčivé účinky květu černého bezu ocení i ti z nás, kteří trpí problémy s krevním tlakem a cévními chorobami. Bez zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak.

Chladný neslazený čaj z květů je skvělým lékem i při zažívacích potížích, jako žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku. Bezový čaj nebo sirup přidaný do nápojů má i mírně projímavé účinky, může nám tedy ulehčit život, trpíme-li zácpou.

RECEPTY

Bezové pohlazení pro citlivou pleť

Nálev z květů černého bezu se dá používat k čištění a omývání citlivé pokožky, která reaguje alergicky na nešetrné chemické přípravky. Nálev si připravíme stejně, jako čaj a jemně s ním omýváme obličej či jiné partie.

Čaj z květů černého bezu

  • 2 polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0.5 l vroucí vody a necháme 10 min luhovat, přecedíme a podáváme buď neslazený, nebo lehce slazený nejlépe medem.

Sirup z bezových květů

  • ingredience: 30 velkých květenství černého bezu, 2 velké citrony nebo 4 lžičky kyseliny citronové, 2 kg cukru, 2l vychladlé převařené vody
  • postup: lehce osprchované květy zbavené nejsilnějších částí stopek zalijeme převařenou vodou, přidáme omytý a na kolečka nakrájený citron (popř. kyselinu citronovou) a necháme 24 hodin odstát. Poté přecedíme přes jemné plátno do hrnce, přidáme cukr, který mícháním důkladně rozpustíme, krátce povaříme a plníme do lahví.

- takto připravený sirup vydrží při skladování v temné chladné místnosti i několik měsíců, popř. ho můžeme 10-20 min. sterilizovat při 80°C. Po otevření láhev se sirupem skladujeme raději v lednici.

 

Limonáda z květů černého bezu I.

  • 5 květů bezu, 3 l vody, 1 citron, 500 g cukru, 1 kostka droždí

Do vody vložíme květy, cukr, droždí a půlku citronu nakrájeného na kolečka, z druhé půlky vymačkáme do vody šťávu. Odstavíme na 7 dní do tepla, poté přecedíme a sléváme do lahví. Zazátkujeme a odstavíme na 14 dní do chladu. Potom můžeme pít.

Limonáda z květů černého bezu II.

  • 20 květů bezu, 2 citrony, 4 l vody, 700 g cukru

Vodu převaříme a necháme zchladnout. Poté do ní nasypeme květy bezu, cukr a šťávu z citrónů. Přikryjeme a necháme 14 hodin louhovat. Přecedíme a necháme ještě 14 dní odstát. Poté můžeme užívat. Podáváme vychlazené.

Limonáda z květů černého bezu III.

  • 15 květů bezu, 1 l vody, 1 kg cukru, 200 ml octa, 3 citrony

Svaříme vodu s cukrem a octem, necháme vychladnout. Přidáme květy bezu a citrony nakrájené na kolečka. Necháme odstát 3-4 dny na slunci, potom scedíme. Pijeme vychlazené.

Limonáda z květů černého bezu  IV.

  • 10 květů bezu, 2 citrony, 4 l vody, 800 g cukru krystal

Svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Květy vložíme do 5ti litrové sklenice, přidáme vypeckovaný citron nakrájený na kolečka a zalijeme cukerným roztokem. Sklenici uzavřeme celofánem, do kterého silnější jehlou propícháme dírky. Sklenici odstavíme 12 dní na teplém a slunečném místě. Poté ještě necháme odstát několik dní v temnu a chladu. Scedíme a slijeme do lahví.

 

Neslazená limonáda z květů černého bezu

  • 15 květů bezu, 10 l vody, ¾ l vinného octa, 1 citron

Převaříme vodu a necháme vychladnout. Vodou přelijeme květy, přidáme ocet a na kolečka nakrájený odpeckovaný citron. Směs slijeme do 5ti litrových sklenic a přikryjeme plátýnkem. Necháme 9 dní stát při pokojové teplotě. Každý den 2 x nápoj promícháme. Po 9 dnech přecedíme přes vyvařené plátno a stočíme do lahví. Pořádně zazátkujeme a necháme ještě 10 dní odstát v chladu a temnu. Pijeme vychlazené.

 

Bezinkový likér

Tento sladký lahodný likér je nejen chuťové velice příjemný, ale také zdraví prospěšný. Pomáhá při bolestech páteře, kloubovém revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci. Má protineuralgický účinek. K léčbě se užívá 1 malá sklenka denně před spaním. Plody bezu černého obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany.

 

Bezinkový likér – Ingredience

  • Bez černý – zralé plody 5 l
  • Cukr 2 kg
  • Káva instant 4 lžíce
  • Rum (nebo Vodka) 1 l
  • Citron 2 ks nebo kyselina citronová
  • Hřebíček
  • Voda 5 l

Postup přípravy bezinkového likéru

Zralé plody bezu černého (bezinky) obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka nebo kyselinu citronovou podle chuti a přivedeme k varu. Povaříme 5 minut. Přecedíme, a vymačkáme přes plátno zbytek šťávy z povařených plodů. Přidáme cukr, instantní kávu (asi 4 lžíce), rozmíchanou v malém množství vody, nebo hrnek silné turecké kávy (zcezené). Ochutnáme, dochutíme popř. ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Mícháme, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr Rumu nebo Vodky. Slijeme do čistých láhví a uložíme v chladu a temnu. Podáváme vychlazené s ledem.

POZOR! Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.

 

Další recepty z černého bezu

Čaj z plodů

Užívá se při nachlazení.

  • Příprava: 1 lžička sušených plodů se zalije čtvrt litrem vroucí vody. Necháme odstát 15 minut, poté přecedíme a pijeme.

Sirup na trojklaný nerv

  • 1 lžíce sušených bezinek, 6 lžic vlažné vody, 10 kapek alkoholu. Všechno smícháme a necháme louhovat do druhého dne. Užíváme 1 lžíci ráno a jednu lžíci večer. Při menší bolesti pouze 1 lžíci ráno po dobu 2 měsíců.

Čaj z listů

Čistí krev, pomáhá při vodnatelnosti

  • Příprava: 8 listů nakrájíme a povaříme 10 minut ve čtvrt litru vody.

 

Zdroj:

použitá literatura: Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla

 

 

 

Další články z rubriky
Sléz přehlížený

Sléz přehlížený

8.9.2017 / Rubrika: Bylinky
Sléz přehlížený (malva neglecta wallr.) má malé listy a roste při plotech, okrajích cest, při starých zdech a na rumištích, vždy však jen v blízkosti obývaných prostorů. Kdybychom jej někdy nalezli dále od obce, potom je vcelku jisté, že tam bylo kdysi hospodářství nebo dům.
Hřebíček nejen do punče

Hřebíček nejen do punče

23.8.2016 / Rubrika: Bylinky
Bolí vás zub? Zakousněte se do hřebíčku!
Je to starý a osvědčený lidový recept, jak utlumit jednu z nejnepříjemnějších bolestí - bolest zubů a dásní. A jak nám dokáže hřebíček ještě pomoci, o tom více v článku.
Další články z rubriky Bylinky...
Aktuálně v diskusích
13.10.10:48
117 reakcí

Bylinky na hubnuti?

Deniso, v Brně doporučuji navštívit lékárnu Zelený Anděl, sídlí Ďurďákova 13a, Černá Pole. Je to lékárna zaměřená na alternativní medicínu. Mají... (zkráceno)

Bzenka
10.10.14:45
30 reakcí

5-HTP

Firma Woykoff vyrábí doplněk s 5-HTP. Jmenuje se allegra 5-HTP, je to docela novinka a má velký úspěch.

Tamara
24.9.14:57
95 reakcí

Vápník

Já maxi kalz beru... Nemám s ním nejmenší problém :) Šumivky jsou chutné :)

Moly
3.9.14:10
21 reakcí

zdravá výživa

Já mám nejradši Wellness výrobky od Oriflame.Nápoje,tyčinky,polévky a také vitamíny. Jsem s nimi velmi spokojená. ... (zkráceno)

Sofie
28.8.8:42
52 reakcí

lactobacily s probiotiky

Ještě že ty probiotika máme, jinak by po náporu antibiotik byla naše těla úplně zničená...

Lenička66
Přihlaste si odběr našich novinek:
E-mail: 
Z odběru se můžete vždy odhlásit na této stránce.
(c) 2005-2013 Abeceda Zdraví s.r.o.   | Reklama | Návštěvnost měří NetMonitor | Prohlášení